lunes, 15 de julio de 2013

EL MANSO VIDAL DEL MONTMELL. PENEDÈS JUSSÀ

Crida l’atenció més enllà de la casa que retratava el Marcel Morató Tort , un casal amb trets senyorials, que podem datar de principis del segle XVII; edifici tancat amb un baluard, i i adossat a una torre quadrada oberta a la part superior amb tres arquets de punt rodó, com evoluciona des del manso medieval, fins al ‘Cal’ d’avui.

La façana principal degué ser modificada durant el segle XVIII, època a la qual pertany el balcó amb llosana de ceràmica sobre estructura de ferro. Al costat del balcó hi ha un rellotge de sol.


La façana presenta en el seu cos central la porta d'entrada amb un arc de mig punt, dos balcons a la part central i a la part superior tres petites finestres d'arc de mig punt que corresponen a les golfes

El portal és adovellat.

Llegia que a l’interior té una sala coberta amb volta de canó que conté un retaule i un altar barroc dedicat a la Mare de Déu del Roser.

No cal anar de genolls pel mal dit BAIX Penedès, un altre triomf dels conqueridors, que aconseguien fer creure a una bona part de la societat, que la traducció literal del castellà BAJO era la forma toponímica correcta, enlloc dels sobirà i jussà de la llengua catalana.

No hay comentarios:

Publicar un comentario