martes, 9 de julio de 2013

LA TORRE DE DEFENSA D’OSOR. LA SELVA. GIRONA

És una torre de planta quadrangular de quatre plantes situada al costat mateix de l'església parroquial d'Osor, d'aspecte i naturalesa robusta té les façanes de pedra vista, les seves dimensions són d'uns 7 metres de costat per uns 15 metres d'alçada. Es caracteritza per les seves pedres cantoneres ben tallades, algun finestral gòtic trevolat, vàries espitlleres (a l'alçada de la planta baixa i del primer pis) i per la conservació d'alguns merlets a la façana sud. A la façana sud les obertures són d'arc de mig punt i a la façana nord són de permòdols o bé d'arc trevolat.


La porta principal, actualment a la planta baixa, estava a l'alçada del primer pis d'aquesta façana nord. El seu estat de conservació és regular, ja que les façanes presenten vàries mostres de vegetació intrusiva. Actualment està unida a una casa pel costat nord-oest, en la que feien obres el dia que la retratava.

Durant la construcció d'aquesta torre, permesa pels senyors de la Vall d'Osor (els Cabrera), es va foradar la muralla de la vila.

Construïda l’any 1439, poc després dels terratrèmols de 1427, s'ha especulat sobre el reaprofitament de materials d'altres indrets propers a la torre.

L’any 1932, al primer pis, s'hi va construir el dipòsit d'abastament d'aigua pel poble actualment en desús, això va fer pensar a algú que la denominació Recs, tenia que veure amb aquest ús tardà. La denominació està relacionada amb el fet que Violant de Recs, esposa de Ramon de Vilanova, va manar construir la torre de defensa l’any 1439.

No hay comentarios:

Publicar un comentario