viernes, 26 de julio de 2013

MAS EL XICOI DE SANTA MARIA DE BESORA. OSONA

Quan ens aturàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés a retratar aquest magnífic conjunt d’edificis que no fan justícia al significat etimològic del mas ; derivat dimitiu de xic, o del nom personal Xico, pensava com li agradaria aquesta comarca al Feliu Añaños i Masllovet, enamorat de les nostres masies fins al moll de l’os.


Llegia de la descripció tècnica ; casa pairal de planta rectangular, dos pisos i golfes i teulada a dues vessants, de teula àrab. Al cos original s'hi ha afegit, en el decurs dels anys, un total de cinc cossos destinats a les feines pròpies d'una explotació agrària.

S'accedeix a la casa a través d'una era de batre enllosada, que dóna pas al portal principal. La planta baixa és destinada a estables i magatzems i els dos pisos superiors a l'habitatge de les persones.

A destacar la capella adossada a la part de ponent, dedicada a Sant Ferriol del segle XVIII, que es troba en ús. A la part de darrera hi podem veure una galeria a l'alçada dels tres pisos, amb arcades de mig punt a baix i amb columnes i sota teulada al pis superior.

No accedíem a l’interior de la finca, la terrible situació econòmica - de fallida – en que es troba l’economia del REINO DE ESPAÑA, produïda al ensems per l’estultícia i la corrupció de les elits politiques, ha comportat una situació d’inseguretat absoluta, que dona lloc a tota mena de preocupacions, quan un vehicle i/o unes persones desconegudes s’apropen a un mas i/o finca aïllada.

Ens agradaria tenir noticies de la història d’aquesta casa a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario