miércoles, 17 de julio de 2013

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LA MORANA, ADVOCADA AL PROTOMÀRTIR SANT ESTEVE . TORREFETA I FLOREJACS. LA SEGARRA. LLEIDA.CATALUNYA

Recordava algunes de les dades biogràfiques de Sant Esteve, de la meva època d’estudiant en la que l’assignatura de Religió tenia tanta importància com les matemàtiques, i la llengua catalana estava prescrita de les aules. Ara des del Ministerio de incultura y Odio Racial, sembla que tornen aquells temps terribles.

Al diaca Esteve la comunitat jueva, l’acusa de blasfem – com els succeeix als catalans en aquesta Democraciola Española que ha assolit el campionat mundial de corrupció i estultícia - l’acusació acabarà amb la seva mort per lapidació, anys després de que crucifiquessin a Jesús; assassinat a pedrades per la xusma a les afores de la ciutat, sant Esteve es convertirà en el primer màrtir – oficial - del cristianisme ( recordem que Llàtzer, al que Jesús ressuscitava, morirà quasi al mateix temps que ELL ) , el fet però que Esteve ostentes una dignitat – diaca - fa que l’Església Catòlica Apostòlica i Romana celebri la seva onomàstica l’endemà del dia en què commemora el naixement de Jesucrist, el 26 de desembre.

El temple de la Morana s’aixecava l’any 1771- amb els ‘diners d’Amèrica - damunt d’un temple possiblement romànic, ja que l’any 1038 el lloc depenia del bisbe d’Urgell.


La descripció ens explica que l’edifici consta d'una sola nau amb un petit creuer. La torre del campanar s'aixeca als peus de l'església; està formada per dos cossos i és de secció quadrangular amb quatre obertures de mig punt al nivell de les campanes. La façana de tramuntana presenta una imatge molt diferent a la principal, amb restes d'arrebossat.



La Catalunya ‘litoral’ practica la lapidació de les terres interiors, mentre s’omple la boca amb paraules com, Nació, Cultura, Llengua,...


Que el protomàrtir Sant Esteve  i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,     ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

No hay comentarios:

Publicar un comentario