lunes, 22 de julio de 2013

SANT PERE DE MALDÀ. L’URGELL JUSSÀ. LLEIDA

Havíem fet la reunió extraordinària de l’Associació guimera.info , i ens arribàvem fins a Maldà, on teníem taula reservada al Restaurant els Degotalls, al carrer de Sant Agustí, 22.  25266 Maldà - Comarca de l'Urgell - Província de Lleida

En coordenades GPS, pels que us agrada més la tecnologia :
336.378 4.601.951

El Tomàs Irigaray Lopez, i l’Antonio Mora Vergés, ens entreteníem retratant el Castell, l’església Parroquial de l’Assumpció, i la Capella de Sant Pere documentada des l’any 1154, i que actualment és sense cap mena de dubte el monument més antic – i valuós – d’aquesta població que senyorejaven els sarrains.

La descripció tècnica ens diu ; edifici d'una sola nau construïda amb grans i lluminosos carreus de pedra amb una estereotomia una mica irregular i cobert amb un sostre a dues aigües. Interiorment la coberta és de volta de canó reforçada mitjançant quatre arcs torals sospesos sobre quatre falses columnes adossades als murs laterals. Aquests columnes no presenten decoració escultòrica en els seus respectius capitells. Aquests arcs torals es descarreguen en contraforts externs.




La capella és d'una gran sobrietat constructiva i també decorativa, La façana segueix uns esquemes decoratius de gran senzillesa. La portalada d'accés és formada per una porta adovellada d'arc de mig punt amb un guardapols lateral força sobresortit i sostingut per dues columnes amb capitells ornamentats amb motius vegetals de palmes.

Damunt d'aquesta porta hi ha una obertura d'ull de bou i coronament finalment la part més superior de la façana hi ha un campanar d'espadanya.



El sol queia inmisericorde, amb una temperatura que voltava el 35 graus, quan entràvem a dinar.

El local és molt acollidor, i disposa de menjadors ‘singulars’ com l’antic forn, o l’espai del dipòsit on llueixen encara les rajoles vidriades.

Immillorable la relació qualitat/preu

Que l’Apostol Sant Pere  porti fins a l’Altíssim la nostra sempiterna pregaria, Senyor, allibera el teu poble !!!



No hay comentarios:

Publicar un comentario