miércoles, 17 de julio de 2013

SANT PONÇ DE PALOU. TORREFETA I FLOREJACS. LA SEGARRA. LLEIDA

Veníem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, de Granollers ( de la Segarra ) i ens aturàvem a Palou dit de Sanaüja, també a la Segarra, i del que curiosament és predica un topònim ‘particular i diferenciat’ del de la població homònima de la comarca del Vallès Oriental, fagocitada ‘ manu militari’ en aquell cas per Granollers.


Torrefeta i Florejacs no disposen d’un Catàleg de Patrimoni, en el que puguem pouar alguna dada de l’església parroquial de Sant Ponç de Palou, amb portalada de grans dovelles,i que segons ‘l’enciclopèdia de Barcelona’ conserva l’orientació de la primitiva. Un tristíssim exemple de l’èxit que s’assolia des dels Ministerios de Incultura i Odio Racial, amb la fusió de municipis.

Diu la tradició que Ponç fou capturat a Cemenulum (avui Cimiez) i reclòs en una terrible cel•la plena de xinxes, puces i demés paràsits que, tot i les seves insistències, mai van aconseguir picar-lo. La seva resistència a les picades va inspirar que fos venerat com a patró dels apicultors i que la seva intercessió es demani contra les plagues a les collites i a les llars.

Encomanem-nos doncs al gloriós Sant Ponç i demanem-li devotament que ens lliuri de puces, xinxes i de totes les paparres que ens aquests difícils temps amenacen de pertorbar la nostra tranquil•litat.

Ah!, defensem una procedència del llatí paleae ‘palla’ , comuna a ambdós poblacions, aquesta de la Segarra, i la del Vallès Oriental.

Per descomptat si teniu dades d’aquesta església sou pregats de fer-nos-les arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario