lunes, 4 de julio de 2016

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DE CAL SERRA. PUJALT. L’ANOIA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Llegia que a Cal Serra de Pujalt a la comarca de l’ Anoia , hi va haver les escoles públiques , tant abans com durant i després de la Guerra Civil. Aclareixo, la mal dita ‘Guerra Civil’ començava amb la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República. MAI els aldarulls que començaven els militars al REINO DE ESPAÑA – i ho van fer una munió de vegades – es batejaven com ‘Guerra Civil’, i menys encara com a ‘Cruzada’.


La descripció tècnica ens diu ; Cal Serra és una casa del segle XVII que ha estat reformada en època contemporània. És un edifici entre mitgeres, de planta baixa pis i golfes i la coberta a dos vessants amb el carener paral•lel a la façana. El cos principal, situat en un extrem, presenta un pati descobert a nivell del primer pis. El portal d'accés és d'arc de mig punt adovellat i totes les finestres són amb llinda de pedra de factura moderna, excepte una d'arc pla de pedra carejada on hi ha inscrit l'any "1677" i les inicials "R C" amb el dibuix d'una serra intercalada. A l'altre extrem de la façana s'hi ha obert una porta de garatge. El parament dels murs és de pedra lligada amb morter, sense revestir. El ràfec està acabat amb una imbricació de rajols i teules ceràmiques pintades amb dents de llop.

Està clar que el franquisme no va portar l’educació i la cultura a les terres de l’Anoia, ben al contrari, la dictadura i la posterior ‘Democraciola’ curulla d’estultícia i corrupció , han provocat una despoblació salvatge que posa en risc ultra el patrimoni històric i artístic, la continuïtat de l’existència humana en aquest espai. La independència política de REINO DE ESPAÑA és l’única opció per evitar el col•lapse total.

Abans de la dictadura franquista, LA MAJOR PART DE POBLACIONS DE CATALUNYA, tenien escola, pública, confessional o privada, volem recuperar aquesta part de la prehistòria de la humanitat ‘decent’.

La meva recerca - duta a terme amb els migrats interessos d’un treballador jubilat - em fa adreçar-me principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recuperació de les imatges i/o la història dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Si no apareix a https://issuu.com/1coneixercatalunya , entre les més 940 escoles que tenim publicades, la del poble son vius i/o vas néixer, pregunta-ho a les persones d’edat que encara estiguin vives, i ens ho envies a coneixercatalunya@gmail.com i/o publica-ho a :
https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

La memòria històrica es recuperarà NOMÉS si ho volen els ciutadans.

No hay comentarios:

Publicar un comentario