jueves, 28 de julio de 2016

RECTORIA DE SANT ESTEVE D'OLZINELLES. SANT CELONI. VALLÈS ORIENTAL DIT TAMBÉ MONTSENY JUSSÀ.

Retratava el magnífic edifici de la Rectoria d’Olzinelles, que forma una unitat amb l'església advocada a Sant Esteve que tradicionalment acollia als feligresos d’aquesta contrada.


La descripció de patrimoni Gencat ens diu que té planta rectangular, i consta de planta baixa i dos pisos, coberta a dues vessants, una porta d'entrada d'arc de mig punt i a sobre un xic desplaçat hi ha un rellotge de sol que es col•locava a instàncies de mossèn Ernest Zaragoza Pascual, i que és obra de Salichs.


Olzinelles fou una parròquia independent i tenia com a sufragània a la de Vilardell.

L’any 1927 el municipi d’Olzinelles va ser agregat, al igual que Vilardell que en formava part, al terme de Sant Celoni.

Aquesta mena de fusions es feien amb l’excusa de l’estalvi de despeses públiques – cal recordar que els càrrecs politics dels municipis petits normalment no tenen cap retribució -, i el resultat EN TOTS ELS CASOS és la desatenció dels interessos dels veïns i propietaris, la pèrdua de la història d’aquests llogarrets, i curiosament l’assoliment de la categoria de país més corrupte de la CEE per part del REINO DE ESPAÑA. Els estalvis s’ha menjat les estovalles, la taula, les cadires i aviat als mateixos comensals.

M’explicaven que Olzinelles tenia escola abans i durant la dictadura franquista, i que estava situada en un edifici annex a Can Caseta, distant uns 200 metres de la Rectoria.

Us recomano la lectura de :
http://www.icatm.net/bibliotecabalmes/sites/default/files/public/analecta/AST_78-79/AST_78-79_47.pdf

També us deixo la petició d’ajuda per localitzar els edificis escolars anteriors a la dictadura franquista de Catalunya, a https://issuu.com/1coneixercatalunya en tenim més de 1000 de localitzats, intueixo que son en el millor dels casos un terç dels que hi havia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario