lunes, 25 de julio de 2016

SANT BARTOMEU D’ALIÓ. EL CAMP SOBIRÀ DE TARRAGONA

Retratava al Josep Olivé Escarré amb el fons del campanar de l’església parroquial d’Alió, a la comarca del Camp sobirà de Tarragona, advocada a Sant Bartomeu.


Llegia que la parròquia fou originàriament una vicaria mitral que depenia del rector de Valls.

Posteriorment es va fer independent i passà a tenir més importància. L'any 1579, l'arquebisbe Antoni Agustí Albanell (Saragossa, 26 de febrer de 1517 – Tarragona, 31 de maig de 1586) va fer sufragània seva la parròquia de Puigpelat, anteriorment depenent de la de Vallmoll.

La construcció de l'església actual, motivada pel creixement demogràfic i econòmic del moment, data del segle XVIII, i a la llinda de la porta d'accés hi ha una inscripció on figura l'any 1767. El ‘creixement’ té relació amb l’entrada de Catalunya en el comerç amb les colònies americanes, al que Felip V ens havia barrat l’accés. Acostumem a dir que aquests edificis es feien amb els ‘diners d’Amèrica’.

Fou beneïda el 1769.


Ajuntament i antigues escoles.


Recollia imatges de l’edifici de l’ajuntament – que havia acollit les escoles abans de la dictadura franquista -, i de l’edifici de la Cooperativa.

1 comentario:

  1. Bon dia, estic buscant algú que pugui parlar-me de l'escola de nenes d'Alió (anterior a la Guerra Civil). Em podeu ajudar? Moltres gràcies. Care Santos caresantos@gmail.com

    ResponderEliminar