miércoles, 12 de febrero de 2020

EL CASTELL D’EN PLAJA. LLORET DE MAR. LA SELVA. GIRONA

Ens arribàvem el Pere Albert Carreño, el Juan Navazo Montero i l’Antoni Mora Vergés, fins al Castell d’en Platja, del que Patrimoni Gencat en diu; edifici aïllat en forma de castell i situat prop del Turó Rodó, al costat esquerra (o a la part nord) de la platja gran de Lloret. És un indret des del que hom té una òptima visió de LLoret de Mar, i alhora el castell és molt visible des de la platja de Lloret, cosa que ha fet que esdevingui motiu i quasi logotip de la Ciutat.


La planta és rectangular i té varis cossos de dues i tres plantes. Existeixen dues torres de planta circular, encara que una té molt més diàmetre que l'altra i una és més alta i prima que l'altra. Hi ha portes i finestres amb arcs i mènsules apuntades i espitlleres als panys de paret culminats amb merlets. La coberta és aterrassada.

La construcció, d'estil relativament neogòtic, és de pedra i ciment i la coberta de rajola. Al voltant de l'edifici principal hi ha diversos panys de paret emmerletats, fins i tot hi ha un caminet que arriba fins als penya-segats de la costa en forma de mirador.

l'arquitecte Isidre Bosch Batallé (Vilanna, 1875-1960) fou de l’autor del projecte que s'iniciava l’any 1935, sota un sistema republicà i democràtic, i s’acabaven l’any 1940 a l’època de major crueltat de la dictadura.


El promotor fou Narcís Plaja Martí, casat amb Maria Vilà i Ruyra de Blanes, neboda de l’insigne escriptor Joaquim Ruyra i Oms (Girona,1858 - Barcelona, 1939), propietari de Galetes Plaja.



S’explica que Narcís Plaja Martí encarregà l'edifici per mostrar la seva puixança económica. A Catalunya hi ha un reguitzell d’edificis semblants, aixecats “Ad maiórem glóriam” dels seus propietaris.

La construcció d'aquest edifici despertà molta polémica al Lloret de l’època, està clar però , que ha acabat sent un dels símbols del poble, com l’Església parroquial advocada a Sant Romà, el Cementiri Municipal, ....


La fotografia feta pel Joan Ramos Borràs des del Poblat Ibèric ens mostra una imatge poc "èpica" e l’edifici.


No hay comentarios:

Publicar un comentario