sábado, 8 de febrero de 2020

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ D'ARS. LES VALLS DE VALIRA. L’URGELL SOBIRÀ

El Juan Navazo Montero em deixava un fitxer USB en el que apareixen unes magnífiques fotografies ; demanava ajuda a la xarxa per identificar el lloc, i l’Antoni Calvo Uribe, em deixava un comentari ; és l’església de Sant Martí del nucli d’Ars, del terme de les Valls de Valira ,. a l comarca de l’Urgell sobirà.


Patrimoni Gencat ens diu que l'església de Sant Martí, esmentada a l'Acta de consagració de la Seu d'Urgell de l’any 839, es troba voltada d'edificacions al centre de la població situada al vessant de la muntanya.

És un edifici d'una nau, de planta lleugerament irregular, esbiaixada a la banda de tramuntana i, i d'aparell irregular. L'absis, separat de la nau per un arc triomfal, és quadrat i cobert per una volta de canó. La nau, coberta amb encavallades de fusta, té l'accés lateral al costat de migdia. Adossat a la part esbiaixada del mur s'alça un campanar de planta circular, amb dos pisos de finestres geminades separades per columnes i capitells mensuliformes i arcuacions a la part superior. Construït amb aparell irregular disposat en filades. És coronat per una teulada cònica de pissarra, sota el ràfec de la qual corre una filera d'arcuacions cegues de tipus llombard i petites espitlleres.


El campanar, al qual les espitlleres superiors i del primer pis confereixen un caràcter defensiu, és possiblement l'element més rellevant de l'església, atesa la seva estructura cilíndrica que el converteixen -juntament amb el de Santa Coloma d'Andorra, de factura i disseny més acurats- en una de les poques mostres del romànic català d'aquesta tipologia, que sembla circumscrita a les valls pirinenques de l'Alt Urgell i d'Andorra

Les fotografies del interior , tant les antigues, com la més actual, ens mostren una petita esglesiola, això vindria a confirmar la tesis de que l’actual campanar, potser és anterior a l’església, i exercit com a torre de guaita i bada.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=482

No hay comentarios:

Publicar un comentario