martes, 31 de marzo de 2020

IN MEMORIAM DE L’ESGLÉSIA DE LA MARE DE DÉU DELS ROSER DE LES ESPLUGUES. CASTELL DE MUR. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA.

El Miquel Bailac publica una fotografia on s’aprecia encara l’església de Mare de Déu del Roser de les Esplugues, que exercia en el seu moment com a ‘parroquials’ del petit nucli de les Esplugues, a l'antic terme de Mur, que forma part actualment de Castell de Mur.


Estava situada al lloc més enlairat d'aquella antiga caseria, sota la balma que s'obre a la part baixa del Cinglo de les Esplugues.
En trobava una descripció a :

http://trogloditisme.blogspot.com/2018/05/les-esplugues-de-mur-castell-de-mur.html


L'ermita presenta planta rectangular, que mesura 4.90 m de llargada per 3,40 d'amplada; la porta està orientada a l'oest i al damunt hi ha una finestra rodona.

El campanar és d'espadanya d'un sol ull.

A l'interior hi ha, al costat nord, un armariet emportat i, al costat sud, una fornícula. A l'est, amb la paret enguixada i pintada, es troba l'altar. A cada lateral hi ha un banc de fusta i en un dels costats es troba una pica d'aigua beneïda.

El 17 d'abril del 2018, i arran d'una esllavissada després d'episodis continuats de pluja, la capella quedà totalment destruïda. En la mateixa esllavissada dues persones van morir en quedar sepultades per les roques mentre circulaven per la carretera[1] adjacent.
https://www.naciodigital.cat/pallarsdigital/noticia/9256/recuperats/cossos/sepultats/esllavissada/castell/mur

Si sobreviviu a la pandèmia – i a l’estat de terror en que s’ha convertit la seva ‘gestió’ per part de GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA - poseu Castell de Mur, el Pallars jussà, Lleida, .., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.

El dia 30.03.2020 el GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA ampliava el confinament. Al mati del 31.03.2020 es comptaven 7.624 persones que han perdut la vida, i a Itàlia es registraven els primers brots de violència pública.
https://www.abc.es/sociedad/abci-graves-tensiones-italia-primeros-saqueos-supermercados-y-llamadas-rebelion-202003281411_noticia.html

Tal com va tot plegat, i amb el paisanatge que mana en aquest món, Donald John Trump, Vladímir Vladímirovich Putin, Recep Tayyip Erdoğan, Binyamín Netanyahu,..., i qüestions tant greus com canvi climàtic – potser irreversible - , i les amenaces com el coronavirus,..., fer plans a llarg termini no sembla massa lògic, oi?.

Ermessenda de Valrà, ens deixava una reflexió molt adient “el demà NO existeix”

Mentre ens sigui possible, amb l’ajuda de tothom, anirem continuant amb les publicacions relatives al Patrimoni històric, artístic, natural,.., de Catalunya, que segons ens manifesten els nostres lectors els fa més suportable la sensació de viure en una gàbia veient com els ocells volen lliurement.


Donec perficiam

No hay comentarios:

Publicar un comentario