domingo, 29 de marzo de 2020

IN MEMORIAM DEL CASTELL DE MONTLLOR. GAVET DE LA CONCA. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA.

El Francesc Cardona Fonoll, atenen molt amablement el prec que fèiem urbi et orbe des del coneixercatalunya; amics lectors/es , aquesta situació de confinament derivada del ESTADO DE SITIO/ALARMA/EXCEPCIÓN , ens està deixant SENSE material. Us demanem que dediqueu una estona a revisar les fotografies familiars, i si en trobeu alguna en la que apareix algun element patrimonial – església, castell, edifici singular, font, arbreda, muntanya, paisatge ..., en la feu arribar a l’email castellardiari@gmail.com

Us ho agrairem infinitament nosaltres, i els lectors/es confinats que troben la lectura un moment d’abstracció d’aquesta tràgica situació.

Em feia arribar fotografies del Castell de Montllor , també anomenat Castell de l'Hostal Roig o Castell dels Moros




L’enciclopèdia Catalana explica que l’element més visible d’aquest castell, situat en un turó prop del coll de l’Hostal Roig, que clou la vall Barcedana i separa el Montsec de Rubies de la serra de la Campaneta, tal com se sol esdevenir, és el fragment d’una torre de planta circular. Devia tenir un diàmetre interior d’uns 200 centímetres. El gruix de la paret és de 110 centímetres. L’altura actual del mur conservat, a la banda septentrional de la torre, és de només 2,5 metres, una petita part del que devia ser.

Els carreus són de mida mitjana (20 centímetres d’alt × 40 centímetres de llarg); i n’hi ha de col·locats verticalment (30 centímetres × 25 centímetres). Són units amb morter de calç rogenc.

Cap al nord-est de la torre continua la penya, allargada i prominent, amb una longitud de 24 metres i amb una amplada d’uns 6 metres. Per les restes que hi ha i pels encaixos fets per als murs, es pot suposar que al cim d’aquesta penya hi havia un recinte ampli.

A la banda oriental i meridional, fent de separació entre l’àrea del castell i la del poble, hi ha un vall profund, segurament en part natural, però també en part fet per l’home.

En principi, podem considerar que aquesta torre fou feta cap a l’any 1000.

Molt probablement l’actual castell i lloc del castell de Montllor tingué l’origen en el castell de Montelauro, esmentat en una escriptura de l’any 1247. Segons aquest document, registrat al segle XVII per B.J. Llobet, notari dels Cardona, el cavaller Arnau de Llordà prengué sota la seva protecció el monestir de Sant Privat, situat al terme de Castelló Sobirà, sota el castell de Montllor.

Si se segueix la pista que surt de la carretera de Llimiana i segueix la vall de Barcedana, s’arriba a la collada de l’Hostal Roig. A partir de la casa que hi ha a la dreta de la pista, cal seguir els camps i enfilar-nos fins al cim del turó que hi ha més a prop; es passa pel costat de l’església de Santa Anna i es travessa el poble rònec, que en aquest indret té una amplada d’uns 70 metres.

Si sobreviviu a la pandèmia, poseu Vilanova de Meià, la Noguera, Gavet de la Conca, el Pallars jussà , .., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.

Tal com va tot plegat, i amb el paisanatge que mana en aquest món, Donald John Trump, Vladímir Vladímirovich Putin, Recep Tayyip Erdoğan, Binyamín Netanyahu,..., i qüestions tant greus com canvi climàtic – potser irreversible - , i les amenaces com el coronavirus,..., fer plans a llarg termini no sembla massa lògic, oi?.

Ermessenda de Valrà, ens deixava una reflexió molt adient “el demà NO existeix”

Ah!, em trucaven des de ves a saber on perquè els donés accés remot al meu ordinador, m’explicaven que eren de Windows i que li farien una ‘repassada’ ; em feia el suec, i us aconsello fer el mateix si us succeeix, en cas de dubte consulteu als tècnics locals que us subministraven/mantenien / reparaven habitualment la vostra màquina

No hay comentarios:

Publicar un comentario