lunes, 16 de marzo de 2020

QUE EN SABEM DELS AUTORS DELS EDIFICIS DE LA COLONIA VILADOMIU VELL AL TERME DE GIRONELLA?. EL BERGUEDÀ.

Aprofitava una magnifica fotografia del Pere Albert Carreño, en la que apareixen la Casa de l’Amo de Viladomiu Vell, i l’església de Sant Marc, a la que podem denominar també la Casa del Senyor, oi?.


Les fonts no atorgaven cap importància als autors, enginyers, mestres d’obra i/o arquitectes que aixecaven els edificis de la Colònia.
https://www.viladomiu.com/

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=3325

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=3324

De l’església de Sant Marc sabem que l'any 1883 van començar les obres de construcció que es van encomanar al mestre d'obres Valentí Canudes, de Casserres. No en trobava a la xarxa imatges del interior, i ho demanava al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)

Fotografia 20-III-1983. Viladomiu Vell (Gironella), Església parroquial advocada a Sant Març.

Al ensems em feien arribar una fotografia de Quimpuig12, feta a les 11:15, del 7 novembre 2014 , en la que més enllà del color no s’aprecien canvis substancials.

https://ca.m.wikipedia.org/wiki/Fitxer:Esgl%C3%A9sia_de_Viladomiu_Vell_3.JPG

De la torre de l’Amo, els amics de Tot passejant, diuen ,.. . Façana de ponent, sigui dit de passada que em recorda, però molt, la torre Lluvià, de l'arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsa (Manresa, Bages, 25 de gener de 1863 – Barcelona, 21 de juliol de 1914).

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/05/colonies-la-casa-de-lamo-i-la-casa-del.html



El Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME , http://vptmod.blogspot.com/ , em feia arribar un comentari; La Torre de l'Amo de la Colònia de Viladomiu Vell en el meu Iinventari la tinc atribuida a Roc Cot Cot (Barcelona, 1865 - ibídem, 7 de juliol de 1909) , que va ser arquitecte municipal de Gironella i té una torre similars al Masnou

Està clar que NOMÉS des de la Catalunya ‘no oficial’ seria possible posar llum en aquests aspectes del patrimoni històric, respecte dels quals, s’ha fet una excel·lent tasca de desinformació i/o de destrucció des de sempre, no únicament com alguns escriuen en els períodes de dictadura; la de Miguel Primo de Rivera, II marquès d'Estella i VII de Sobremonte (Jerez de la Frontera, Andalusia, 8 de gener de 1870 - París, 16 de març de 1930), i la de Francisco Franco Bahamonde (Ferrol, conegut del 1938 al 1982 com a Ferrol del Caudillo, 4 de desembre del 1892 - Madrid, 20 de novembre de 1975), també, també, en el breu període de la II República, i en aquesta “democraciola” vergonyant que patim des de 1978.

Esperem les vostres aportacions a l’email castellardiari@gmail.com , castellardiari@gmail.com

Si sobreviviu a la pandèmia, poseu Gironella, el Berguedà,.., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.

Tal com va tot plegat, i amb el paisanatge que mana en aquest món, Donald John Trump, Vladímir Vladímirovich Putin, Recep Tayyip Erdoğan, Binyamín Netanyahu,..., i qüestions tant greus com canvi climàtic – potser irreversible - , i les amenaces com el coronavirus,..., fer plans a llarg termini no sembla massa lògic, oi?.

Ermessenda de Valrà, ens deixava una reflexió molt adient “ el demà NO existeix”

Ah!, em trucaven des de ves a saber on perquè els donés accés remot al meu ordinador, m’explicaven que eren de Windows i que li farien una ‘repassada’ ; em feia el suec, i us aconsello fer el mateix si us succeeix, en cas de dubte consulteu als tècnics locals que us subministraven/mantenien / reparaven habitualment la vostra màquina.

No hay comentarios:

Publicar un comentario