sábado, 21 de marzo de 2020

VIATGES A LA CARTA. LA TORRE DE L’AMO DE VILADOMIU VELL OBRA DE L’ARQUITECTE ROC COT COT. GIRONELLA. EL BERGUEDÀ JUSSÀ.

El Pere Albert Carreño i l’Antonio Mora Vergés aprofitàvem el darrer viatge a la carta per passar la I.T.V del vehicle a Manresa, cap cua, i un estalvi superiors als 10€ que justifica sobradament arribar-se fins al Polígon Industrial Bufalvent, Carrer d'Esteve Terradas, 2, 4, 08242 Manresa, Barcelona.

Anàvem de ‘colònies’ , començàvem per Sallent, Balsareny, Puig-reig, Casserres, fent parada i fonda a Cal Peret, a la Colònia de Cal Bassac al terme de Gironella, ens arribàvem fins a l’ermita ‘trentina’ de Sant Antoni de Pàdua – de molta devoció a la contrada - , que curiosament no s’esmenta a l’escarransida llista de monuments d’aquella població.

El Valentí Pons Toujouse, autor del bloc MODERNISME https://vptmod.blogspot.com/ atribueix a l’arquitecte Roc Cot i Cot (Barcelona, 1865 - ibídem, 7 de juliol de 1909) l’autoria del projecte de la Torre de l’Amo de la Colònia de Viladomiu Vell, de la que patrimoni Gencat ens diu que els elements decoratius són una barreja de diferents estils històrics: columnetes amb estilitzats capitells, arcs ogivals (recreacions medievals), juntament amb la utilització del maó vermellós en els acabaments dels arcs i les cornises (d'estil mudèjar) que contrasta amb el blanc de l'arrebossat i alguns detalls de mosaics als jardins.


I en fa aquesta descripció; edifici de planta irregular amb un cos central diferenciat en totes les seves proporcions. La façana principal, orientada a ponent, és flanquejada per dos cossos amb grans terrasses. El cos de migdia envoltat de jardins té una entrada secundària que comunica amb una glorieta i una torre de planta quadrada i de considerables proporcions (aquesta torre té, en el seu interior una gran escala que comunica amb els diversos pisos de la torre). El cos de tramuntana és més massís i està també envoltat de jardins. Els diferents nivells dels cossos estan coberts per una teulada a dues aigües o a quatre vessants a la torre. La decoració centrada principalment en les cornises i les finestres dóna un aire totalment romàntic al conjunt.

Ah!, si teniu alguna imatge, retrat, fotografia,... , de l’arquitecte Roc Cot i Cot sou pregats de fer-nos-la arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com ; sou conscients de que sabem quina cara tenen/fan tota la plèiade de ‘patums’ que ens han portat fins aquesta situació catastròfica, i alhora ens manquen imatges de MOLTES de les persones que van contribuir a fer un mon millor ?.

A la tornada recollia la meva comanda de pa al Forn Jorba.

Estem confinats per convicció, us recomanen però que si sobreviviu a la pandèmia, poseu Gironella , el Berguedà ,.., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.

Deplorem aquest impàs – del tot involuntari per a la ciutadania – i del que desconeixem la durada, i demanen paciència a les persones que ens havien manifestat la seva intenció d’afegir-se als Viatges a la Carta.

Tal com va tot plegat, i amb el paisanatge que mana en aquest món, Donald John Trump, Vladímir Vladímirovich Putin, Recep Tayyip Erdoğan, Binyamín Netanyahu, Alexander Boris de Pfeffel Johnson,..., i qüestions tant greus com canvi climàtic – potser irreversible - , i les amenaces com el coronavirus,..., fer plans a llarg termini no sembla massa lògic, oi?.

Ermessenda de Valrà, ens deixava una reflexió molt adient “ el demà NO existeix”

Ah!, em trucaven des de ves a saber on perquè els donés accés remot al meu ordinador, m’explicaven que eren de Windows i que li farien una ‘repassada’ ; em feia el suec, i us aconsello fer el mateix si us succeeix, en cas de dubte consulteu als tècnics locals que us subministraven/mantenien / reparaven habitualment la vostra màquina.

No hay comentarios:

Publicar un comentario