lunes, 16 de marzo de 2020

VIATGES A LA CARTA. SANT MARC DE CAL BASSACS. GIRONELLA. EL BERGUEDA JUSSÀ

Desprès de dinar a Cal Pedret – us ho aconsellem fraternalment - el Pere Albert Carreño i l’Antonio Mora Vergés , visitàvem l’ermita de Sant Antoni de Gironella , que malgrat la intensa devoció que se li professa, no forma part del Patrimoni Històric, seguiríem fins a l’edifici magnífic de la torre de l’Amo de Cal Bassacs, projectada per l’arquitecte Alexandre Manuel Tomàs Soler i March (Barcelona, 24 d'abril de 1873- Barcelona, 28 de març de 1949) que fou durant un temps arquitecte municipal de Gironella, i autor entre d’altres de l'església de Santa Eulàlia de Gironella, de l’església neogòtica de la colònia industrial l'Ametlla de Casserres, de l’església de la Sagrada Família de la Bauma al terme de Castellbell i el Vilar i de Ca l'Arau de Sallent.

Ens quedava encara força feina a fer i ens arribàvem fins a l’església de Sant Marc, prop del nucli de Cal Bassacs, al terme de Gironella a la Comarca del Berguedà jussà.


Sens dubte, Sant Marc és un dels edificis religiosos més ‘vistos’ del Berguedà; situada com està, a l’esquerra de la autovia C-16 quan circulem en sentit Berga.

Vista, no és sinònim de visitada, i més enllà de la devoció que li tenen els veïns de Gironella, Sant Marc – com la major part dels edificis religiosos – viu un aïllament creixent.

De l’indret trobem a l’enciclopèdia :

Església de Sant Marc dels Bassacs, l'origen es remunta probablement al segle X.

Inicialment era un eremitori, construït aprofitant una roca aïllada, la qual fou completament excavada per formar-hi un habitacle. Posteriorment, aquesta peça serví d'absis de l'església que hi fou erigida al davant.


El 1749, fou edificada l'església actual de Sant Marc, la qual fou igualment construïda per tal d'aprofitar l'eremitori com a absis.

A poca distància de l'església, i adossades a una roca, hi ha restes d'una construcció amb coberta i dos pisos i un sepulcre excavat lateralment a la roca.
En aquesta mateixa roca, al costat, hi ha una gran escala excavada i, molt a prop, indicis de l'existència d'una torre circular de defensa, com les edificades pels carolingis al segle IX.

La pàgina web de l’Ajuntament de Gironella, diuen :

construïda al segle XVIII (segons una pedra cantonera, amb data de 1749) damunt d’un temple anterior; a banda i banda de l'entrada principal i a la clau de l'arc s'hi troba l'únic exemple de grafits medievals de la comarca (segle XIII-XIV), que representen uns castells. Aquesta primera església , s’aixeca al ensems sobre un antic ermitori del segle IX-X excavat a la roca.

A la roca situada darrera l'absis i a la seva part superior s'hi aprecien restes d'altres construccions.

http://patrimonifestiu.cultura.gencat.cat/Festivitat-de-Sant-Marc-i-vot-de-poble-Gironella

https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/01/goigs-sant-marc-gironella-bergueda.html

Poseu Cal Bassacs, Gironella, el Berguedà, .., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.

Tal com va tot plegat, i amb el paisanatge que mana en aquest món, Donald John Trump, Vladímir Vladímirovich Putin, Recep Tayyip Erdoğan, Binyamín Netanyahu,..., i qüestions tant greus com canvi climàtic – potser irreversible - , i les amenaces com el coronavirus,..., fer plans a llarg termini no sembla massa lògic, oi?.

Ermessenda de Valrà, ens deixava una reflexió molt adient “ el demà NO existeix”

Un consell de bon amic, atureu-vos a contemplar Sant Marc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario