viernes, 2 de diciembre de 2016

SANTA MARIA DE LA SENABRA. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. ELS PENÈDES SOBIRÀ

El Marcel Morató Tort en feia arribar imatges de l’església de Santa maria de la Senabra, al terme de Santa Margarida i els Monjos, al Penedès Sobirà.



Llegia que l'origen de l’església de Santa Maria de la Senabra se situa al segle XII. A l'interior es conserven pintures de l’any 1614. Per l’aspecte diria que no és cert que es trobi abandonada, com tampoc que s'utilitzi com a magatzem d'estris agrícoles.

Patrimoni Gencat en diu ; l'església romànica de Sant Maria es troba situada al costat del mas anomenat la Senabra. És un edifici d'una sola nau amb absis semicircular. L'antiga volta de canó es va ensorrar i es substituí per una encavallada de fusta. L'absis conserva la volta de pedra de quart d'esfera. Constitueix un dels millors exemplars romànics del Penedès. A l'interior hi ha un fris i un arc toral que aguantava la volta de canó, ensorrada. La façana té un portal adovellat i un ull de bou, i l'absis mostra una finestra de doble esqueixada.

Quan al topònim no en trobava cap dada, sou pregats de dir-hi la vostra a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Disposa Santa Margarida i els Monjos d’un Mapa de Patrimoni, que com en altres ocasions, potser per l’hora, potser perquè al meu portàtil ja se li acosta l’hora, o per alguna altra raó que desconec, no podia consultar-lo.

De la casa n’he trobat referències com SANABRA a l’enciclopèdia catalana; El lloc de la Sanabra és a l’esquerra del riu de Foix, al sector sud-occidental del terme d’Olèrdola. El topònim és documentat el 992 (Sinapsis) i el 993 (Sanabra). Correspon a una antiga caseria de la qual avui resten un mas, l’església i alguns edificis rònecs, situats a una altitud de 212 metres , als contraforts del puig de Ballestar. L’església de Santa Maria de la Sanabra és romànica, d’una sola nau i un absis semicircular, amb pedra ben carreuada. Es conserva un arc toral que aguantava la volta de canó, ara ensulsiada i substituïda per un embigat de fusta amb teulada de dos vessants. És un dels millors exemplars de l’arquitectura romànica del Penedès.

Tres quilòmetres a llevant d’aquesta antiga caseria, a l’esquerra del torrent de la Sanabra, hi ha el santuari romànic de Sant Llorenç de la Sanabra (344 metres d’altitud), a prop del terme d’Olèrdola. A prop del santuari hi ha la font de Sant Llorenç.

Les restes de l’església, o ermita de Sant Llorenç de Senabra es troben isolades d'alt d'un turó. Es tracta d'un edifici de reduïdes dimensions, d'una sola nau, enrunada, possiblement amb sagristia adossada. Absis semicircular, del que solament en resta la part inferior, en la que s'hi veuen dues bandes llombardes, i tres finestres d'arc de mig punt de doble esqueixada. Carreus irregulars de pedra picada, disposats en fileres horitzontals.



Llegia que hi ha fotografies de l'any 1912 (Arxiu de l’ Institut d'Estudis Penedesencs) que demostren que encara es conservava gairebé sencera en aquella època, ens agradarà rebre’n almenys una imatge a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario