miércoles, 24 de febrero de 2021

CAL PEP “ EL GARBELLADOR”. MARTORELL. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

Creuava el Pont del Diable i passava de la comarca del Vallès Occidental, a la comarca del Llobregat jussà,  tot just quasi al final  del pont coincidia a un senyor que estava assentat i que m’explicava que havia estat taxista,  que  viu al Papiol, i que ha vingut caminant,  cosa que ha de fer per qüestions de salut, parlàvem una estona de les limitacions que sens han imposat amb la Covid.19, advertia que tothom n’està molt cansat  -  per dir-ho d’una forma políticament correcta -, li explicava que venia a retratar  algunes elements del Patrimoni històric , i per descomptat les façanes esgrafiades, en aquest art, Martorell és una “ potència mundial”, i ens acomiadàvem.

 

Retratava la casa de numero 6 de la Plaça de la Creu de Terme, m’explicaven un grup de persones que n’hi deien “ cal Pep el Garbellador”.




https://patrimonicultural.diba.cat/element/cal-pep-el-garbellador


Habitatge unifamiliar de planta baixa i planta pis.


 A la façana principal en planta baixa hi ha a porta d'accés centrada i a cada banda una finestra amb una barana amb balustrada.


 A la llinda hi ha esgrafiats que representen un carro amb mules.


 Al pis superior hi ha tres balcons amb reixes metàl·liques.


 L'edifici està rematat amb un frontó triangular situat al centre de la façana amb la imatge en ceràmica de Sant Francesc d'Assís.


Té un terrat amb balustrada.


Al costat té un petit pati, com una androna, que està tancat amb una reixa de fosa.


Llegia que Josep Prats - ens agradarà tenir noticia del cognom matern i del lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com  -  més conegut com Pep “el Garbellador” (1929). Era un empresari dedicat als transports.


I la casa era una antiga parada de diligències.


Els esgrafiats que presenta la part alta de la porta representen el seu passat.


 L ’adjectiu “ garbellador” té algun significat local ?.  O era el “malnom” de la família ?.


La privilegiada situació de Martorell va propiciar que fos lloc de pas obligat de les diligències que feien el trajecte de Barcelona-Madrid seguint la via del camí ral.


Era lloc de parada i fonda.

Martorell comptava llavors amb una bona xarxa de comunicacions de diligències; el lloc de sortida era l'Hostal de la Creu situat a l'entrada del pont del diable




Us deixo una pregunta, l’Hotel Manel, és el successor natural de l’Hostal de la Creu?.   Esperem la vostra resposta a castellardiari@gmail.com


Continuava passejant pels carrers de Pere Puig, d’Anselm Clavé, la Plaça de la Vila,  el carrer de Francesc Santacana, i constatava que hi ha MOLT patrimoni per documentar a Martorell, quan declinava el dia ,  i tornava novament fins al punt d’arribada.


Les darreres fotografies , cal fer-ho i és de justícia, les feia al Pont mal dit del Diable.




 



Us esperonem a compartir aquesta entrada amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Cuideu-vos molt, l’especulació amb les vacunes feta per uns i altres, fa preveure que almenys a Catalunya, els terminis es podrien allargar més enllà del 2021.


Madrid – que no actualitza les dades de forma regular - reconeixia 22.214 víctimes:

 https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210223_cam_covid19.pdf


Catalunya, on en TOTES les funeràries hi ha almenys un periodista per deixar constància de la mortaldat que pateixen les  files “separatistes” , les víctimes des de l’inici de la pandèmia són 20.512 .

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


El "laissez faire, laissez passer"  que s’ha practicat – i es practica  - al REINO DE ESPAÑA, ha comportat que percentualment sigui el lloc del món amb més víctimes.


No hay comentarios:

Publicar un comentario