lunes, 11 de junio de 2012

ELS ‘CAUS’ DEL RUSIÑOL

El que té més anomenada ‘ popular’ és el Cau Ferrat de Sitges.

Reprodueixo l’entrada de l’enciclopèdia : http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0016610

El Cau Ferrat

Museu instal•lat per Santiago Rusiñol, a Sitges, el 1894.

La seva col•lecció de ferros, dipositada al taller barceloní d'Enric Clarasó vers el 1890, fou traslladada (1894) pel mateix Rusiñol a Sitges, a dues cases de pescadors, damunt unes roques arran de mar, ampliades i convertides en museu per l'arquitecte Francesc Rogent. El mateix any hi aportà dues obres d'El Greco, La Magdalena i Sant Pere, adquirides a París i traslladades processionalment.

Hi celebrà, en anys posteriors, concerts i conferències i alguns dels actes de les Festes modernistes de Sitges. A la mort de Rusiñol (1932), el museu, llegat a la vila, fou integrat a la Junta de Museus de Catalunya; actualment (1986) és administrat per la diputació de Barcelona. Entre els 30000 objectes que conserva cal destacar, a més, pintures i dibuixos de Rusiñol, Casas, Joan Llimona, Miquel Utrillo, Nonell, Anglada i Camarasa, Picasso, Zuloaga, Regoyos, etc, i escultures de Manolo, Gustau Violet i Clarasó. És notable, especialment, la nombrosa col•lecció de ferros vells catalans i castellans, dels s. XIII-XIX. Hi ha també mobles antics, gravats alemanys, pots de farmàcia catalans, vidres i terracotte púniques d'Eivissa, ceràmica grega i hel•lenística, vidres catalans dels s. XVI-XIX i talles policromades dels s. XV-XVIII.

CAU FALUGA. EL REFUGI DELS RUSIÑOL. MANLLEU. OSONA . CATALUNYA

Us deixo l’enllaç ; http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2012/02/cau-faluga-el-refugi-dels-rusinol.html

Defenso, atesa la personalitat del que li va donar aquest nom,Santiago Rusiñol Prats, un significat del tot planer; vegeu l’entrada 2 , faluga, del diccionari de d’Institut d’estudis catalans :Persona o animal petit i bellugadís; cast. ardilla, pulguillas. «Aquest noiet corre com una faluga» , «Es una faluga: es fica a tot arreu». En relació a cau ; Amagatall en general; lloc privat on s'habita o es fa alguna cosa; cast. madriguera, escondrijo.

Tinc a casa la mal dita ‘ Gran Enciclopèdia de Catalunya’, i en sóc col•laborador, és doncs des d’aquesta perspectiva d’ algú que coneix i estima, que m’heu d’entendre quan la qualifico com ‘l’Enciclopèdia de Barcelona’.

Us esperen a Manlleu

No hay comentarios:

Publicar un comentario