Revisava el cens de Sant Andreu de la Barca, 814 ànimes l’any 1900; 1.524 l‘any 1960, i 27.094 l’any 2011.
Abans del feixisme tot els pobles, viles i ciutats, tenien un ‘cronista oficial ‘ que acostumava a ser una persona erudita, nascuda a la població, i/o hi tenia molta vinculació – habitualment no rebien cap compensació econòmica per la seva tasca - . El feixisme va col•locar com requisit indispensable que el cronista havia de ser feixista, no tenia gens d’importància l’erudició, el naixement i/o la vinculació; el resultat és que amb l’acabament del primer feixisme l’any 1978, s’acabaven els cronistes, però no dissortadament els feixistes, ja que si ho recordeu la manifestació de l’11 de setembre de 2012, en la que – segons totes les fonts – participaven més de 1.500.000 persones – no va tenir lloc per la Televisió Espanyola, que en més d’un 25% es nodreix amb diners de Catalunya. Tota aquesta exposició té dues raons :
1. Deixar constància històrica d’aquell fet.
2. Enyoro la figura del cronista, i considero una estupidesa que no es torni a recuperar amb els requisits antics. Feixistes abstenir-se.
Sant Andreu de la Barca, no disposa d’un Mapa de Patrimoni, però si d’una guia que recull i documenta alguns elements, i que es consultable per Internet. Ni hi sabia trobar dissortadament cap referència al casal vuitcentista, que retratava entre reixes, perquè havia d’aguantar alhora que la màquina el paraigües; potser la pluja feia lluir d’una forma especial la seva harmònica façana de línies clàssiques.
La descripció tècnica de la casa ens diu : Casa amb dues façanes, una de principal enfront i una altra de secundària, fent angle. La principal té planta baixa, pis i golfes. Està conservada amb l'estructura original, les obertures de la planta baixa estan emmarcades amb dovelles de pedra, mentre que les del primer pis i les golfes tenen els emmarcaments pintats. Aquesta façana està encapçalada per un frontó. La façana secundària ha sofert algunes modificacions a la planta baixa i al primer pis però, en canvi, les finestres de les golfes segueixen el ritme anterior.
Cap dada en relació a l’autoria d’aquest edifici del segle XIX. Sou pregats d’ampliar-nos aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario