jueves, 29 de mayo de 2014

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE LA FONT. CASTELLFORT. ELS PORTS. CASTELLÓ

Rebia unes fotografies del Joan Serra Saún del Santuari de la Marededéu de la Font, al terme de Castellfort, a la comarca del Ports, i com sempre una extensíssima informació que em caldrà retallar en acompliment del principi llatí ‘ bona brevis’.

El santuari està conformat per l'Església - Hostatgeria , la Confraria i un porxo , que es troben formant un recinte , tancat i defensable , de forma triangular que és travessat pel camí d'Ares a Castellfort .


L'església original , de petites dimensions , del segle XV , es situa al costat d'una cova en la qual existeix una deu natural , que dóna nom al santuari, que va ser objecte de diverses modificacions fins al segle XVII , en què va adquirir la seva configuració actual , amb voltes de canó amb llunetes en la nau central i de creueria falsa a la capella major .


Es tracta d'una Església d'una nau rectangular amb tres crugies i absis poligonal . L'entrada és lateral , pel costat de l'epístola , el de la dreta . La coberta exterior sobre fustes a dues aigües .

L'hostatgeria la forma un edifici en forma de "L" , que connecta amb els peus de l'Església. Està realitzada amb murs de cadirat i maçoneria . Es tracta d'un edifici de planta rectangular amb dues altures realitzat en 1566 .

A l'interior destaquen unes pintures murals monocromes, en què es representen les vides de Jesús i la Mare de Déu, pintades en 1597 per Cerdà. A l'exterior destaquen algunes portades i finestrals de pedra llaurada. A la cantonada que forma l'edifici hi ha un porxo resolt amb arcs de cadirat de mig punt, i una porta que dóna a la part posterior del barranc.


L'edifici de la Confraria és el de darrera construcció. Són de destacar les pintures de la sala principal.

Les façanes d'aquest edifici es van modificar a finals del XIX, introduint balcons de ferro forjat. Finalment el porxo i l'accés des d’Ares a manera de porta fortificada, acaben de delimitar el recinte.


Us sembla que podrien designar aquests Santuaris i ermites , com els ‘tresors ‘ de les comarques del Ports i del Maestrat ?.

No hay comentarios:

Publicar un comentario