El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar fotografies de Can Sabat al terme municipal de Vall-llobrega, a la comarca de l’Empordanet.
No podia obrir el pdf . BREU HISTÒRIA DE VALL-LLOBREGA, Vol II del Pere Trijueque Fonalleras i del inventari catàleg de bens de l’ajuntament de Vall-llobrega, no hi ha quasi informació més enllà de que la part antiga és anterior al segle XIV.
Quan al nom de lloc, Sabat, pensem que podria tenir relació amb l’adjectiu amb el significat ‘ que té saba’, en el sentit de terra feraç.
Quan al topònim el diccionari català valència balear ens diu ; d’etimologia incerta. En primer lloc cal remarcar que aquest topònim és pronunciat per tota la gent de la comarca amb accent sobre la e: Vall-llobrèga (no Vall-llòbrega, com apareix escrit en alguns diccionaris i tractats de geografia). En l'alta edat mitjana apareix la forma llatina Vallis Lubrica (doc. a. 968, ap. Abadal CC, ii, 204), però és molt probable que això sigui una llatinització falsa, car si realment l'origen del topònim fos vallis lubrica, l'accent s'hauria conservat damunt la síl•laba inicial de l'adjectiu i es pronunciaria Vall-llòbrega. Segons Coromines (DECast, s. v. lóbrego, i Congr. Barc. 410), és més probable que l'origen del nom sigui cèltic; concretament, el gàl•lic Volo briga.
Us deixo algunes preguntes :
Té o tenia Capella la finca ?.
En cas afirmatiu quina advocació té?
En teniu imatges ?.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Pascal Sabat, em feia arriba un e.mail en el que em deia ;
El meu besavi Sabat va anar a França a principis del segle XX; m'agrada fer genealogia. Acabo de llegir el vostre blog (diumenge, 26 de febrer de 2017) i volia compartir alguna informació amb vosaltres.
Vaig fer una mica de recerca sobre el meu nom Sàbat (Latin Sabet), sembla ser un primer nom medieval. Es pot trobar a Catalunya i a Gascogne (de Tolosa a Atlantique). Per tant, no és un nom de lloc sinó el nom o el nom de l'amo de la mas. Hi ha molts Sabat o Sabat a les Girones a l'època medieval; Per exemple, hi ha un altre mas Sabat a Vall-Llobrega.
305 Sàbat [3a: An.] Nom propi de persona derivada del llatí "Sabbatus", relacionat amb la festa jueva del Sàbat - (DCVB, LC, RAC) - SMM
Parròquies: CR: Cruïlles - LM: Lloret de Mar - RS: Riudellots de la Selva - RT: Ravós del Terri - SCA: Sant Cebrià dels Alls - SCF: Santa Coloma de Farners - SMC: Sant Miquel de Cladells - SMM: Sant Mateu de Montnegre
"Masos medievals i cognoms endèmics a les terres de Girona", ELVIS MALLORQUÍ, doctor en història i professor. Centre d'Estudis Selvatans
He adjuntat BREU HISTÒRIA DE VALL-LLOBREGA, Vol II del Pere Trijueque Fonalleras.
Sobre aquest al Raval de Dalt de Vall-Llobrega, Pere Trijueque Fonalleras (Palamós, 31 de març de 1943) explica que procedeix d'Antoni Torroella, del mas Sàbat a Sant Cebrià dels Alls (ruïnes a Saplà de mas Sàbat, 41 ° 53'52.6 "N 3 ° 00 '56 .3 "E). Va comprar el 1439 a Pere Esquert alias Sardina, la mas Ayalrich, Baset i la casa hospitalària d'en Palet a Vall-llobrega, i els va unir com Sabat. Podeu acabar amb la genealogia aquí:
https://gw.geneanet.org/psabat_w?lang=fr&pz=pascal+gorges+yves+id+n126164&nz=sabat&m=N&v=sabat
La meva branca està separada d'aquesta propietari més de 8 generacions, de manera que no sé qui hi viu actualment.
Agraïm infinitament aquesta aportació del Pascal Sabat.
Quan a la toponímia, val a dir que TOTES LES INTERPRETACIONS SON POSSIBLES, i que hi ha molts topònims que es repeteixen per arreu, Pujol, Vall, Font, ..., no podem excloure que algun Sabat, tingui un origen jueu, de la mateixa manera que no podem excloure que en aquest cas, el cognom tingui relació amb el fet obvi de que aquesta era una terra feraç.
No hay comentarios:
Publicar un comentario