Començava a les 16, 00 amb la sessió fotogràfica al patí de la casa Tolrà, i seguiria fins passades les 20,30 al Pavelló Blume.
L’entitat Ball de Gitanes de Castellar del Vallès, ja no practica – la realitat mana – la discriminació per raó de sexe, avui excepte la colla d’acabats de casar, a la resta se les ha de tractar amb la forma femenina, seguint el criteri de les Nacions Unides quan les fèmines son la majoria d’un col•lectiu. Practica encara però, la discriminació per estat civil , si més no, en les denominacions, infantils, joves, solters, casats,..., i d’alguna manera també per edat. Una divisió basada en la competència ‘física’ i àdhuc ‘anímica’ , potser fora més racional, com Gitanes té un clar fonament república, potser es podrien identificar amb estrelles, així amb independència del sexe, l’estat i l’edat, les balladores s’agruparien en funció de la seva ‘capacitat’. Dit queda.
La ballada enguany estrenava ‘nou format’, crec que es va pel bon camí.
Les faldilles amb estampats de colors vius, que donaven nom a les Gitanes – recordeu que començaven amb la presència de la industria tèxtil a les terres del Vallès, i que rebien el nom perquè les balladores confegien els primers vestits amb els retalls del que s’anomena ‘banderes’ i/o caps de peça – van deixant pas a les ‘ Gitanes de Gala’, no em sembla ni bé, ni malament, com sap tothom ‘Eppur si muove’.
La creixent presència femenina la valoro com un fet positiu, penseu que son habitualment les dones, les que per així dir-ho, ‘salven la tradició i la cultura’.
El fet que cada colla ofereixi un ‘ball especial’ és una gran idea.
Conclusió, un any més la Ballada de Gitanes al Pavelló Blume, ha estat un èxit.
Felicitats al Ball de Gitanes de Castellar del Vallès.
No hay comentarios:
Publicar un comentario