Retratava la façana del local social de la Societat la Margaridoia, que s’aixecava l’any 1909, pels mestres d'obra Garriga i Jeroni. Ens agrada tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com dels seus cognoms, i de lloc i data de naixements i traspàs
La descripció tècnica en diu ; edifici eclèctic de planta en forma de "L" i pati interior, amb la façana que simbolitza la pertinença a una societat recreativa de base social popular del seu temps. La planta baixa presenta cinc grans obertures amb arcs escarsers fets de maó, unes fan la funció de porta i altres de finestres. La més gran és la porta principal. Els elements de la façana es disposen simètricament. Al primer pis hi ha una gran balconada amb barana de ferro i s'obren tres portes emmarcades en maons que formen un semiarc a la part superior. Als extrem de la balconada principal es disposen dos balcons més petits amb un altre porta igual a les descrites. La part central de la façana presenta una paret superior esglaonada decorada amb maons i un espai circular amb les inicials de la Societat. A banda i banda d'aquest element, la façana està rematada amb una sèrie de merlets esglaonats.
Les Societats Corals Obreres ens deixaven un vast patrimoni històric i/o artístic, que dissortadament en moltes poblacions ha desaparegut en el tsunami d’estultícia i corrupció que es generava amb la ‘democraciola’ de 1978, i que persisteix a dia d’avui per desgràcia de les persones i famílies honestes, que son/som la majoria.
“Maleït el qui espoli al poble català!" I tot el poble respondrà: "Amén."
“Maleït el qui permeti la destrucció del patrimoni històric i/o artístic!" I tot el poble respondrà: "Amén."
Ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com imatges dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista de Santa Margarida i els Monjos, i si en tenien també els de Sanabra, les de la Ràpita les havíem fet l’any 2015 :
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/06/edifici-de-les-escoles-publiques-de-la.html
Catalunya us ho agrairà.
Nota per alguns lectors tiquismiquis, sobirà i jussà, son paraules que la llengua catalana, feia servir abans de l’any 1714, en que Castella es proposava anihilar la nostra llengua i la nostra cultura, tasques en les que val a dir, ha persistit sempre, malgrat els aparents canvis polítics que s’han produït al llarg dels segles.
No hay comentarios:
Publicar un comentario