jueves, 18 de marzo de 2021

SANT ANDREU . ARINSAL . PARRÒQUIA DE LA MAÇANA. ANDORRA

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi






En aquesta ocasió , m’enviava imatges de l’església “ parroquial” de Sant Andreu , situada al centre històric del nucli urbà d'Arinsal, a la parròquia de la Massana, que va ser construïda, aproximadament, el segle XVII, substituint en la “parroquialitat “ a l’església  homònima, dita del Prat del Campanar, situada  a uns 400 metres  de la sortida del poble, en direcció a l’estació d’esquí, al lloc anomenat Prat del Campanar, en un camp que tocava al riu fins que fou construïda la carretera.  És limitada per aquesta, el torrent dels Càcols i el torrent de Ribassols

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/03/sant-andreu-del-prat-del-campanar.html

El conjunt va ser restaurat de manera integral entre els anys 1963-1964, seguint un projecte dissenyat per Cèsar Martinell i Brunet (Valls, Alt Camp, 24 de desembre de 1888 - Barcelona, 19 de novembre de 1973).




Posteriorment, el 2004, es realitzaria una segona intervenció, que va incloure el soler de fusta, l'arrebossat interior i la il·luminació.


Aleshores també es va restaurar el retaule de la Mare de Déu, datat del segle XVII, així com la talla de Sant Andreu, dels segles XVII-XVIII.




Sant Andreu d’Arinsal és una església de planta quadrangular, que va ser construïda directament sobre la roca. Integrada en el paisatge, una de les seves cantonades està aixamfranada, adaptant-se així a la forma de la penya i permeten també el pas del carrer. Pel que fa al campanar, que és de tipus torre, també mostra una planta quadrangular, trobant-se adossat a la façana de l'església i a la de la casa del costat. A la part inferior s'hi troba un pas que permet vorejar l'església. A més, disposa d'una obertura d'arc de mig punt a cada lateral, estant cobert a quatre aigües. Pel seu costat, l'església es cobreix a dues aigües, amb encavallades de fusta i llosa de llicorella.

 

La façana principal del conjunt està orientat cap al sud. Disposa d'una porta simple de fusta i un òcul sota el trencant de la teulada. Al llindar de la porta hi ha inscrit l'any 1964. També hi ha una altra data, el 1884. al llindar de fusta situat al pas de sota del campanar.


No hi ha cap tipus d'arrebossat, essent l'aparell constructiu molt irregular, de pedra lligada amb morter de fang.


A l'interior es pot apreciar una planta quadrangular, amb un cor de fusta als peus de nau on hi ha una porta que dirigeix al campanar.


Atès que la Parròquia a Andorra és una circumscripció administrativa, entenguis el mot “ parroquial”  en el sentit “circumscripció eclesiàstica urbana o rural en què la cura d'ànimes és confiada a un rector o a un vicari “


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.


Del Jordi Vila Juncá es pot dir amb justícia, que ha voltat “La Seca, la Meca i les Valls d'Andorra”, oi?.


No hay comentarios:

Publicar un comentario