sábado, 20 de noviembre de 2021

LLEGENDES SOBRE L’ERMITA/SANTUARI DE SANTA CATERINA D’ALEXANDRIA AL TERME DE TORROELLA DE MONTGRÍ A LA COMARCA DE L’EMPORDÀ JUSSÀ

 

havíem fet  en col·laboració l’Odo Arranz Arlanzón, i l’Antonio Mora Vergés, una publicació en la que recollíem  que segons la tradició,  l'ermita de Santa Caterina fou fundada l’any 1392 per tres monjos de Montserrat, Bartomeu Cabotes, Pere Trasió i Berenguer Desguell, que marxaren del monestir per desavinences amb els seus superiors, arrel del període de crisi viscut entre 1378 i 1417 per l’Església catòlica ,  designat com a Cisme d’Occident. Els monjos van acordar amb la Universitat (nom que es donava en aquell temps a l’Ajuntament) que, a la seva mort, l’ermita passés a ser propietat municipal


Els frares haurien dedicat l'ermita a Santa Caterina, i a ells es deuria doncs la construcció del primitiu edifici, que correspon a l'actual nau de l'església (Segles XIV-XV).


Majourie Metami, publica “ la Llegenda de Santa Caterina”, i unes imatges que identificaria més com barraques de pedra seca, que com  capelles.




El seu text diu que  hi ha una llegenda que explica com va començar la història de Santa Caterina. Fa molts anys un pastor de Torroella va trobar una imatge amagada entre els matolls i roques. El poble va decidir que calia guardar-la i venerar-la en una capella en el mateix lloc on s’havia trobat. La primera capella.


Al cap d’un temps va desaparèixer la imatge i més tard la trobaren un xic més amunt del camí. Deduint que Santa Caterina preferia estar en aquell lloc més enlairat li van aixecar una segona capella.


Fos com fos la història es torna a repetir. La imatge abandona el seu lloc i apareix més tard un xic més amunt. Se li torna a fer una tercera capella més gran i alta que les altres per venerar-la i guardar-la. Però malauradament una nit de tempesta hi va caure un llamp foradant el sostre. La imatge va marxar espantada deixant-hi una petjada en una roca. Al cap de molt temps la imatge torna a aparèixer per casualitat a la vall Gran. Es feu una gran festa i s’hi construir una nova capella en aquell lloc recòndit i llunyà, aïllat entre muntanyes i al costat d’una font. Passat cert temps i veient que Santa Caterina no es movia d’aquell paradís, uns frares de Montserrat hi van construir una magnífica ermita. I des de llavors se’n diu la vall de Santa Caterina.


El Josep Riera Torrent, discrepa i exposa que segons Andreu Sàbat (Torroella de Montgrí, l’Empordà jussà, 1608 - 1676), que va escriure la història de Santa Caterina i de la seva casa i ermita, la llegenda (segons ell, història) és molt més llarga i curiosa.


Ei pastor es trobava guardant, un dia de ple estiu, el seu remat a la vall, a l'emplaçament actual de l'ermita, quan s'adonà de un resplendor que sortia de dins una diminuta cova situada a sota la actual capellà coneguda, avui, com a la capella dels enamorats; s'hi atansà i veié com el resplendor era produït per és daurats del vestit de una imatge de alabastre que hi avia dins la cova en ser batuts pels raigs del sol que hi penetrant, imatge per tothom ignorada.


El pastor, admirat pel prodigi, deixà el ramat i baixà corrents a la vila per comunicar la nova al rector. El rector, un cop assabentat, amb els altres clergues i prohoms de la vila ,  pujaren fins a la vall per comprovar la veracitat del relat; en arribar al lloc comprovaren que tot era com el pastor havia relatat, examinaren la imatge i veieren que es tractava de una imatge de Santa Caterina amagada en aquell lloc en temps de la invasió sarraïna.


Mentre el pastor es tornava a fer càrrec del ramat i alguns dels testimonis es quedaven fent guàrdia a la imatge, el rector i la resta baixaven a la vila per organitzar la processó que havia de traslladar la imatge fins a la parròquia.


En arribar la imatge al temple parroquial, fou col·locada en una capella lateral per ser-hi venerada.


Així quedà la cosa fins que un dia, en arribar el campaner a l'església per el toc d'oració, veié, amb astorament, que la imatge havia desaparegut, comunicà la nova al rector i aquest a les autoritats civils. Tothom cregué que es tractava d'un robatori, motiu per el qual decidiren de mantenir els portals de les muralles tancats per impedir la sortida de cap carruatge sense ser prèviament registrat, a fi de evitar la sortida de la imatge de la vila.


Aquell mateix matí sortí, pel portal de Santa Caterina, un home, amb la magallina a coll, per anar a treballar, la vinya que tenia a la vall i, en arribar a l'indret a on avui trobem la primera capella, veié, admirat, la desapareguda imatge en aquell lloc. En lloc de arribar a la vinya tornà a la vila per assabentar-ne a les autoritats, que decidiren que la Santa volia ser venerada a la muntanya i no pas a la vila, essent aquest l'origen de la primera capella.


Al cap de un temps, desaparegué de la primera capella i aparegué un xic més amunt; les autoritats cregueren que la primera capella era en lloc massa recòndit i decidiren edifica-n una de nova en el lloc a on ara la trobaren, lloc molt més visible des de la vila.


Passat un cert temps, desaparegué de la segona i aparegué un xic més amunt.


La interpretació que se'n feu: la Santa vol ser venerada en una capella més espaiosa.


Al cap de poc, després d'haver haver deixat una petjada en una pedra de l'interior de la tercera capella, desaparegué d'aquell lloc per aparèixer sobre mateix de la balma a on fou trobada per primera vegada. Fou aquí, doncs edificada la quarta capella, car interpretaren que volia ser venerada en el mateix indret a on primer és deixà veure.


Passat un temps, veient que d'aquí no és movia, en arribar els monjos de Montserrat, aquí li dedicaren la nova ermita.


De fet, en les tres primeres capelles, fins a finals del segle XIX o principis del XX, hi havia una imatge d’un apòstol a cada una,  i el dia de la festa de la Santa eren adornades amb flors i ciris. És per això que encara avui aquest camí és conegut com a camí dels Apòstols


Mossèn Josep Maria Viñolas Esteva, publicava els Goigs d’aquesta ermita/santuari:

https://algunsgoigs.blogspot.com/2016/10/goigs-santa-caterina-verge-i-martir.html


Josep Masó i Prim, publicava Els miracles de Santa Caterina

https://emporion.org/els-miracles-de-santa-caterina/?fbclid=IwAR1CJajo_RYYP3XqlTgf9mzFYu6QbeQuDkD_1DKNVj2RIiVK7UUFzqk8bR4


Patrimoni Gencat no fa esment de les llegendes que publicaven el Josep Riera Torrent, i Majourie Metami.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=7488


L’enciclopèdia sembla recolzar la tesis de Patrimoni Gencat.

https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0058915.xml

No hay comentarios:

Publicar un comentario