viernes, 17 de mayo de 2024

ESGLÉSIA DE LA MAREDEDEU DE BALAGUER. LA NOGUERA

 

L’Antoni Bartomeus i Casanovas, [Barcelona, 09/05/1856 – Cadaqués, 02/03/1935], un altre dels metges/fotògrafs.

https://www.galeriametges.cat/galeria-fitxa.php?icod=GGJ

Retratava l’any 1905 , Cases rere una muralla i l'església de Balaguer, advocada a la Marededéu, mal dita Santa Maria, per la nefanda influència  de l’Església herètica que nega validesa al Concili d’Efes que va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge. «Mare de Déu» (Theotokos)


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/35542/rec/11

Després de la desamortització, fou convertida en caserna i presó (1836).

 El culte hi fou restaurat el 1881, el 1923  però, tornà a utilitzar- se com a presó.

I, novament durant el període 1936-39.

https://www.enciclopedia.cat/lart-gotic-a-catalunya/santa-maria-de-balaguer

El temple acull una exposició permanent, un conjunt de reproduccions d’art marià de diversos estils artístics. També conserva objectes artístics originals en algunes de les pintures exposades en els altars laterals, com una de Ramon Martí i Alsina (Barri de la RiberaBarcelona10 d'agost de 1826 - Barcelona21 de desembre de 1894 )   i una Puríssima.

 També destaca la imatge gòtica de la Mare de Déu de les Parrelles, procedent del desaparegut convent trinitari de Balaguer, destruït en el decurs de la guerra del francès; fou aleshores que aquesta escultura es va traslladar primer a l’església de Sant Salvador on es venerava en un altar, fins que fou enderrocada el 1936 i s’ubicà definitivament en aquesta l’església de Santa Maria.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/05/goigs-la-mare-de-deu-de-les-parrelles.html



Que  la Marededéu i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  noguerencs  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

No hay comentarios:

Publicar un comentario