El Josep Maria Gavín Barceló (Barcelona, 21 de juny de 1930-Caldas de Montbui, 28 de abril de
2023) el 14 de juliol de 1979 , retratava el 22.7.1979, la capella advocada a Sant Antoni Abat a la borda de l’Andreuet, que aleshores ja presentava un evident estat de ruïna , i que avui està desapareguda.
Quan al topònim Sorpe:
https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=39533
Costa parlar dels Pallars i obviar la criminal actuació de Antonio Sagardía Ramos “el Carnisser del Pallars “ :
https://www.pallarsdigital.cat/noticia/19610/els-crims-de-sagardia-el-carnisser-del-pallars
La CASA ANDREUET al Carrer Major, 9, existeix encara.
https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25373
Vaig tenir el goig de conèixer i tractar al Josep Maria Gavín Barceló, i la seva penso que és una de les Creus de Sant Jordi, atorgada amb absoluta justícia.
https://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/09/josep-gavin-barcelo.htmlEns deixava un valuós llegat el Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) , ubicat al Monestir de la Marededéu de les Avellanes, a la Noguera, espai gestionat pels Germans Maristes, que instal·laven aquí l’any 1910 un dels seus Seminaris.
La seva obra la
continua el Josep Sansalvador Castellet.
El Pallars sobirà assolia el seu sostre demogràfic al cens de 1857 amb 18.762 ànimes, que s’havien reduït a poc més 5000 quan el Josep Maria Gavín Barceló (Barcelona, 21 de juny de 1930-Caldas de Montbui, 28 de abril de 2023) feia la fotografia de la capella de Sant Antoni Abat de la Borda del Andreuet. La pèrdua estratosfèrica de població – nomes comparable a la caiguda d’una bomba atòmica- , tindria com pervers efecte col·lateral, la desaparició irreversible d’alguns elements del Patrimoni Històric.
Catalunya té un deute de gratitud amb el Josep Maria Gavín Barceló, i altres persones que de forma privada assumien el repte de guardar-nos els records.
No hay comentarios:
Publicar un comentario