viernes, 18 de octubre de 2024

ESGLÉSIA NOVA DE SANT MARTÍ. LLEIDA.

 

Llegia que el 15-XI-1953 el bisbe de Lleida, D. Aurelio del Pino   Gómez (Riaza, 2 de diciembre de 1888 - Madrid, 8 de diciembre de 1971) , beneí la primera pedra de la nova església de Sant Martí i el 9 de desembre començaven les obres. La cripta, una de les més grans de Lleida, avui amb un altre us, s' inaugurà el 25 d'octubre de 1959.

 Esperant que continuessin les obres del temple, la cripta va acollir des d'aquell moment les celebracions de la parròquia.

Aquest primer projecte, entre neomedieval i neoclàssic, fou obra de l'arquitecte Manuel Cases Lamolla( Lleida,  15.1.1900 +  Palma de Mallorca, 21.1.0. 1974)

https://www.arquitecturamodernista.cat/autors/manuel-cases-lamolla

 La mort del rector, Mn. Sebastià Pau, provocà un canvi de projecte. El nou rector, Mn. Josep A. Brugulat l'encarregà a l'arquitecte Enric Mias  Navés ( 1933 +  24-8-2023 )   , inspirant-se en una església del nord d'Alemanya, prop de Friburg.

https://www.segre.com/ca/esqueles/230825/enric-mias-naves_204430.html

http://www.espaimacia.cat/actualitat/86/visita-del-sr-enric-mias-i-naves-arquitecte-i-nebot-del-conseller-pere-mias-i-codina

Les obres s'iniciaren el setembre de 1973 i l'església fou inaugurada el 25 d'octubre de 1974.

https://www.bisbatlleida.org/es/parroquia/san-mart%C3%ADn-obispo-de-tours-lleida


https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/11/goigs-sant-marti-lleida-segria-lleida.html?m=0

Lleida,   Catalunya,  disposen – encara – d’un interessant Patrimoni Històric, que cal documentar amb rigor, i que és sens dubte el  nostre MILLOR  actiu .

Hi ha un públic per aquest turisme de “ cultura”  que espera amb ànsia poder gaudir de les “ ciutats humanes “ de Catalunya.

El turisme de sol, alcohol – i altres excessos – està bé, i molt bé a Barcelona i al litoral.

El món viu un moment especialment complicat, per aquesta raó,  aprofitem per deixar constància de les víctimes  del  genocidi jueu,  del tràfic de persones , del narcotràfic, de la corrupció endèmica i sistèmica, de la desatenció sanitària  i social que per manca de recursos econòmics - regalats pels " caïnites "  a les classes " altes" del REINO - ha fet augmentar a Catalunya la mortaldat i la morbiditat,   .... ,

 La reinstauració del virregnat  no és una bona noticia per a Catalunya

Senyor, teva és la venjança.

No hay comentarios:

Publicar un comentario