miércoles, 17 de octubre de 2012

SANT CRISTÒFOL DEL PLA DE MANLLEU. AIGUAMÚRCIA. EL CAMP SOBIRÀ

Quan ens aturàvem el Marcel Morató Tort i l’Antonio mora Vergés, per retratar l’Església de Sant Cristòfol del Pla de Manlleu – hereva de Sant Cristòfol de Selma - , tenia la convicció – Errare humanum est et confiteri errorem prudentis: "Errar és humà, confessar l'error és de savis", que trobaria informació a la pàgina de l’Ajuntament d’Aiguamúrcia, o al catàleg de Patrimoni, o al POUM.

La llista de patrimoni inclous fins a la Barraca XLVI , però no esmenta aquesta església, ni les escoles del Pla de manlleu, ni el pont ,...


Es va aixecar abans del genocidi contra Catalunya perquè trobava:

Fa vint anys, es construí l’esglesiola al Pla i hom tragué altars i una de les campanes de l’antic temple encimbellat per guarnir la capella que sorgia allà baix.

L’església de Selma en arribar el juliol de 1936 ja estava sense culte. Alguns altars havien baixat cap al Pla de Manlleu i alguna cosa havia estat venuda. Tot i així sembla que les ires anticlericals d’aquells dies no hi passaren de llarg i destruïren el poc que hi quedava.


Per altra banda veurem ara què va passar al Pla de Manlleu, segons ho relata Antoni Gavaldà:

...gent forastera i incontrolada va fer acte de presència al Pla de Manlleu. Llavors. ordenaren als habitants del barri que es presentessin a la capella-església de Sant Cristòfol.

Amb amenaces ordenaren retirar les imatges i ornaments del temple. Aquestes peces es posaren al carrer, davant per davant de l’edifici parroquial. Tot seguit, els forasters calaren foc a tot el que havien manat reunir allí...”


L’any 1945 s’havien fet obres a Sant Cristofol del Pla de Manlleu “para el engrandeamiento del templo parroquial” per un valor de 14.000 pessetes, havent-se formalitzat un crèdit de 5.000 pessetes després d’esgotar la generositat del feligresos. Però, en aquest any, era necessari tornar-hi a fer obres de conservació. Per això el rector demanava al bisbat una subvenció de 9.000 pessetes.

Uns anys més tard, el 1953, s’aprovava el projecte, de l’arquitecte Robert Terradas i Via (Barcelona, 1916 - 20 de juny de 1976), d’una nova església que mai no va materialitzar-se.

Desprès d’això, res, silenci,...

Sou pregats, les persones, i les entitats de tota mena, culturals, politiques,.. a completar aquesta informació, i fer-nos-la arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com , i – si sabeu trobar l’email - també a l’Ajuntament D’ Aiguamúrcia

No hay comentarios:

Publicar un comentario