No s’hi esforcen gaire a Patrimoni Gencat per explicar la història d’aquesta esglesiola, diuen que és un edifici d'una nau, de planta rectangular, amb porta d'arc rebaixat a llevant. La façana principal té una petita finestra a l'esquerra de la porta, un rosetó que il·lumina el cor. Per altra banda s'observa el recreixement de la coberta que anteriorment fou aixecada. La façana posterior té un altre rosetó tapiat que demostra un canvi d'orientació de l'altar i del presbiteri. A la cantonada de ponent, al nord, té un campanar adossat amb quatre obertures i una campana.
Altres fonts ens amplien que l'església de Sant Pere de Castell o Sant Pere de Castellestaó, està ubicada a la localitat de Castell-estaó, a la Vall Fosca, dins del terme municipal de la Torre de Cabdella, a la comarca del Pallars Jussà. De factura romànica, la seua ubicació primigènia va estar als afores del poble, a l'indret conegut com les Roques del Pago o de sant Pere Vell, des d'on fou traslladada a on és avui dia.
Del interior que retratava la Núria Graell Coll ressalta l'altar major , format per un peu de guix recolzat a la paret sobre el qual s'hi situa una petita imatge de sant Pere. Una ornamentació també de guix remata el conjunt amb una creu. A una banda del Sant hi penja un Crist crucificat de factura moderna, mentre que a l'altra s'hi recolza una Creu processional del mateix estil. Als cantons de l'altar major, damunt d'un peu, estan les imatges del Cor de Jesús i de la Puríssima Concepció.
Sant Pere de Castell o Sant Pere de Castellestaó, la Vall Fosca, la Torre de Cabdella, la comarca del Pallars Jussà,..., estan prop de Déu, i alhora dissortadament NOMÉS en termes econòmics massa lluny de la conurbació barcelonina, oi?.
No hay comentarios:
Publicar un comentario