miércoles, 12 de julio de 2023

TENIU DADES DE L’AUTOR DEL ZIGURAT A LA DESEMBOCADURA DE L’EBRE?.

 

El Fèlix González, publica una fotografia , “el mirador del Zigurat al delta de l'Ebre”



Consultava a l’enciclopèdia catalana l’entrada zigurat; hom creu que representava una muntanya que unia la terra amb el cel, el camí que emprava la divinitat per a visitar el seu temple.


Des d’un punt de vista arquitectònic, el zigurat consta bàsicament d’un nucli de maons assecats al sol i recobert de maons cuits. Emplaçat sobre una gran plataforma, s’aixecava en forma de pisos, el superior sempre més petit que l’inferior. Al cim, al qual s’accedia per tres escales, hi havia el gigunu, sala destinada al descans del déu en la seva davallada cap a la terra. Bé que no se’n conserva cap de sencer, sembla que algun zigurat, com el de Babilònia, arribà a tenir entre sis i set pisos, amb una alçària total d’uns 100 metres . En general, però, eren de dimensions més reduïdes.


El de Babilònia, construït per la dinastia I (1894-1595 aC), és el prototip de la bíblica “torre de Babel” (Gènesi 11, 1-9). Anomenat É.temen.an.ki (‘casa del fonament del cel i de la terra’), sembla que arribà a tenir set pisos en el decurs de la seva atzarosa existència (restaurat pels cassites, fou destruït per Senaquerib, reconstruït per la dinastia neobabilònica i novament destruït, el 479 aC, per l’aquemènida Xerxes I). En territori de Babilònia radica igualment el de Dur Kurigalzu (actual Aqar Quf), de 4.657 m2 de superfície i que encara s’alça a 57 m d’altura.

 

A Assíria n’hi ha diversos de documentats, com, per exemple, el més gran d’Assur (3.600 m2 de superfície) i el de Kar Tukulti-Ninurta, construït en aquesta ciutat de nova planta per Tukulti-Ninurta I (1244-1208 aC).

 

Fora de Mesopotàmia, a l’últim, destaquen el de Susa i, sobretot, el de Chogha Zanbil, 42 km al SW d’aquesta ciutat. Aixecat pel rei elamita Untaš-(d) Gal cap al 1250 aC, tenia originalment quatre pisos, feia uns 53 m d’alçària i presenta algunes diferències arquitectòniques respecte als mesopotàmics.

 

Típic del paisatge arqueològic mesopotàmic, el zigurat inspirà molt de temps després, en època àrab, el famós minaret helicoidal de Samarra (segle IX), conegut com al-Malwiyya.


L’entrada al diccionario de la llengua castellana, mal dita español, diu; Torre escalonada y piramidal, característica de la arquitectura religiosa asiria y caldea.


No trobava cap dada de l’autor, fet dissortadament  normal” en aquest REINO  de l’estultícia, oi?.


Feu una ullada al que explica  la  Bíblia sobre La torre de Babel  .  Està clar que Déu va crear els pobles i les llengües, oi?.

No hay comentarios:

Publicar un comentario