miércoles, 12 de julio de 2023

QUE EN SABEU DELS EDIFICIS QUE HI HA EN EL CAMI FINS A LA TORRE SECUNDINO GORGOT FELIÚ?. RUBINAT. RIBERA D’ONDARA. LA SEGARRA MÉS DESCONEGUDA

 

El dissabte 8.7.2023,   endegàvem sota un sol d’injustícia, un camí que ens portaria   al Tomàs Irigaray Lopez,  fotògraf eminent i veritable “ ull de falcó pel que fa als elements singulars del Patrimoni Històric, i a  l’Antonio Mora Vergés , modest “ escriba” del Patrimoni Històric i/o Artístic de Catalunya , a la Torre Secundino Gorgot Feliú, mal dita la Torre dels Francesos a Rubinat al terme municipal de Ribera d’Ondara a la comarca de la Segarra. Feia MOLT de temps que ho teníem pendent, i per motius diversos, pandèmia, problemes de salut,..., ho havíem ajornat fins aquesta data memorable.

Pel camí,  el Tomàs Irigaray Lopez, retratarà alguns dels edificis que hostatjaven a les persones i algunes de les instal·lacions que  a darreries del del segle XIX, van fer que  Rubinat fos  protagonista d’una història avui gairebé oblidada.






 El nom  Rubinat es faria famós arreu del món, gràcies a l’aigua guaridora i purgant de les seves fonts.

 Tot va començar l’any 1876, quan el doctor  en medecina , Pau Llorach i Malet (Les Piles, 1839 – Barcelona, 6 de febrer de 1891) , va fer analitzar l’aigua i es comprovà que tenia una composició òptima pel tractament de malalties de l’aparell digestiu, restrenyiment i diverses dermatosis: sulfat de sosa, de potassa, de magnèsia, de calci, clorur de sodi, alúmina i òxid de ferro.  Escolteu “Rubinat Història d'una Aigua

No hi han dades dels autors d’aquests edificis, val a dir que es donen aquí dues circumstàncies adverses, la primera,  era – i és encara – la forçada pertinença al REINO  de Rubinat, la Segarra, Lleida i Catalunya, la segona, és que malgrat que dissortadament d’ençà de 1978 vivim en una “ democraciola”   s'ha fet poc o res per recuperar la “ memòria històrica “.

El dissabte 8.7.2023,   endegàvem sota un sol d’injustícia, un camí que ens portaria   al Tomàs Irigaray Lopez,  fotògraf eminent i veritable “ ull de falcó”  pel que fa als elements singulars del Patrimoni Històric, i a  l’Antonio Mora Vergés , modest “ escriba” del Patrimoni Històric i/o Artístic de Catalunya , a la Torre Secundino Gorgot Feliú, mal dita la Torre dels Francesos a Rubinat al terme municipal de Ribera d’Ondara a la comarca de la Segarra. Feia MOLT de temps que ho teníem pendent, i per motius diversos, pandèmia, problemes de salut,..., ho havíem ajornat fins aquesta data memorable.

Pel camí,  el Tomàs Irigaray Lopez, retratarà alguns dels edificis que hostatjaven a les persones i algunes de les instal·lacions que  a darreries del del segle XIX, van fer que  Rubinat fos  protagonista d’una història avui gairebé oblidada.

 El nom  Rubinat es faria famós arreu del món, gràcies a l’aigua guaridora i purgant de les seves fonts.

 Tot va començar l’any 1876, quan el doctor  en medecina , Pau Llorach i Malet (Les Piles, 1839 – Barcelona, 6 de febrer de 1891) , va fer analitzar l’aigua i es comprovà que tenia una composició òptima pel tractament de malalties de l’aparell digestiu, restrenyiment i diverses dermatosis: sulfat de sosa, de potassa, de magnèsia, de calci, clorur de sodi, alúmina i òxid de ferro.  Escolteu “Rubinat Història d'una Aigua”

No hi han dades dels autors d’aquests edificis, val a dir que es donen aquí dues circumstàncies adverses, la primera,  era – i és encara – la forçada pertinença de Rubinat, la Segarra, Lleida i Catalunya, la segona, és que malgrat que dissortadament d’ençà de 1978 vivim en una “ democraciola”  que ha fet poc o res per recuperar la “ memòria històrica “.


 TORRE SECUNDINO GORGOT FELIÚ, MAL DITA “ LA TORRE DELS FRANCESOS.

Si teniu dades de l’autoria d’aquests edificis sou pregats de fer-nos-ho saber al’email castellardiari@gmail.com , Rubinat, la Segarra, Lleida i Catalunya, us agrairan.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario