jueves, 25 de abril de 2024

TENIU IMATGES DE LA CAPELLA DE LA CASA GRAN DE MONTBUI , ADVOCADA AL SAGRAT COR? L’ANOIA

 

Antoni Pladevalli Font (Taradell, 1934) retratava l’edifici  i senyorial a la Plaça Major, de Montbui a la comarca de l’Anoia,  Patrimoni Gencat en diu, edifici  de planta rectangular i dos pisos.

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/86451

La façana principal dona a la Plaça Major del poble i presenta un portal amb enormes dovelles; aquesta façana ha sofert algunes transformacions en portes i finestres.

Hi ha una galeria al migdia amb un oratori o capella dedicada al Sagrat Cor de Jesús.

Interiorment ha estat transformada. Coberta a quatre vessants i amb teula àrab.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/1589

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4784

https://patrimonicultural.diba.cat/element/palau-dels-comtes-de-plasencia-la-casa-gran

Que  el Sagrat Cor   i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

 

 

miércoles, 24 de abril de 2024

TENIU DADES D’AQUESTS EDIFICIS QUE EL SERVEI DE PATRIMONI ARQUITECTÒNIC IDENTIFICA COM CAN TORRES?. GELIDA. EL PENEDÈS SOBIRÀ.

 

El Servei del Patrimoni Arquitectònic,  publica una fotografia , Can Torres, Gelida, el Penedès sobirà.


https://calaix.gencat.cat/handle/10687/93198

https://jardinsijardiners.iec.cat/gelida-can-torras-jardi/

http://www.gelida.org/masiesgelida/torres.htm

Esperem les vostres noticies a l'email castellardiari@gmail.com 

TENIU DADES DEL FOTÒGRAF J. GAMUNDI QUE RETRATAVA LA CASA NEGRET “ RESTAURANT MARIA ADEMÀ” . UNHA. NAUT ARAN

 

Un fotògraf del que només  sabem que es diu J. GAMUNDI, retratava , Vista lateral de la façana frontal d'un edifici de planta baixa pis i golfes sota teulada, amb cos central amb balcó a la primera planta, que l’ Hostal Escuils, Carrèr Major, 11, 25598 Unha, Lleida, identifica com el Restaurant Maria Ademà, al  Carrèr de Sant. Eulària, 3, 25598 Unha, Lleida


https://calaix.gencat.cat/handle/10687/96474

L’edifici de  "casa Negret"  es construïa l'any 1828.

Va ser el primer restaurant creat a Unha a mitjans dels 70, i un dels primers a Naut Aran

https://www.mariaadema.com/d%C3%B3nde-estamos/

Ens agradarà tenir noticia del nom propi, cognom matern, lloc i data de naixement i traspàs, i si fos possible una fotografia d’aquest J. Gamundi a l’email castellardiari@gmail.com

Trobem a la xarxa dades de “ persones”  quina petjada es redueix a endegar el genocidi del poble palestí a Gaza i Cisjordània,  o a perseguir grups objectivament identificables,  SEMPRE per raons econòmiques, disfressades amb arguments jurídics,  o pitjor encara amb raonaments espuris clarament inspirats e l’ideari feixista, i per descomptat llistes quasi infinites  de corruptes, presumptes i/o convictes, com és habitual en aquest dissortat reialme, oi?

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

EL BANÚS. TAVÈRNOLES. OSONA

 

El Jordi Gumí i Cardona (Barcelona, 28 d'abril de 1931 - 18 de setembre de 2013) retratava , el Banús, al terme de Tavèrnoles, a la comarca d’Osona


https://calaix.gencat.cat/bitstream/handle/10687/95620/805_005.jpg?sequence=3&isAllowed=y

El Jordi Gumí i Cardona, feia un excel·lent treball : 

https://calaix.gencat.cat/browse?type=author&value=Gum%C3%AD%20i%20Cardona,%20Jordi

El Banús l’havia retratat entre altres Lluís Vila i d'Abadal (Vic, Osona, 1889 - Barcelona, 10 de setembre de 1937)

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/128

Gràcies a la Carme Torrents Buxó, havia publicat fotografies de l'oratori del mas – que pensem està advocat al Sagrat Cor - és de planta rectangular (4 metres x7o 8 metres ) i cobert amb volta de canó rebaixada.



Existeix encara :

https://patrimonicultural.diba.cat/element/el-banus

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2019/04/mas-el-banus-tavernoles-osona-catalunya.html

Avui és una destinació de turisme rural :

http://webrural.com/Espa%C3%B1a/Barcelona-Espa%C3%B1a/Tavernoles/El-Ban%FAs/es

https://www.guiarural.com/es/cal-masover-del-banus/1-1-1-cr1534.html

A Catalunya  en l'àmbit del Patrimoni Històric, son pocs i cadascú va a la seva.  El Fons Estudi de la Masia Catalana, es va aturar per l'alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, perquè no s'ha continuat ?. 

Tot el material del  blog https://coneixercatalunya.blogspot.com/    està disponible lliurement

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

lunes, 22 de abril de 2024

IN MEMORIAM. CAPELLA DEL ROSER. COLL DE NARGÓ. L’URGELL SOBIRÀ

 

Coll de Nargó és un poble de l’ Urgell sobirà , ubicat a l’entorn d’un turó a la vora del riu Segre, a pocs quilòmetres al sud de la Seu d’Urgell.

Des de fa segles, bona part de la gent del poble estava especialitzada en el transport de la fusta a través del riu. Eren els raiers, que van desenvolupar la seva activitat fins al primer terç del segle XX, quan la construcció dels embassaments i l’expansió del transport per carretera, van fer impracticable i innecessària la seva activitat.

Aquella especialització de la gent de Coll de Nargó en el transport fluvial de la fusta, activitat que es desenvolupava sota l’excels patronatge de la Mare de Déu del Roser,  que veia tancar l’antiga capella on se li retia culte, encara l’any 1962,  Joan Tous i Casals (Barcelona, 24 de maig de 1912- 15 de març de 2003) havia retratat “Vista de les pintures murals de l'interior de l'església”.



https://calaix.gencat.cat/handle/10687/93530

Va fer possible  que  l’any 1998 s’hi ubiqués a l’edifici de la que havia estat capella ,  el Museu dels Raiers.

LA CAPELLA QUE HAVIA DONAT AIXOPLUC A LA MAREDEDEÚ DEL ROSER, ACULL ARA EL MUSEU DELS RAIERS DE COLL DE NARGÓ. L’URGELL SOBIRÀ

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/01/la-capella-que-havia-donat-aixopluc-la.html

Podeu llegir alguna testimoni d’aquella activitat :

https://www.endrets.cat/indrets/alt-urgell/coll-de-nargo/museu-dels-raiers/856

https://www.endrets.cat/indrets/alt-urgell/coll-de-nargo/museu-dels-raiers/856

Que la Marededéu del Roser, malgrat haver estat desnonada de la seva capella de Coll de Nargó,  i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.


sábado, 20 de abril de 2024

IN MEMORIAM. JACINT VERDAGUER SANTALÓ, CATALÀ I HOME DE DÉU.

 

Començava el dia amb les rutines clàssiques,  mantenir el meu Tamagochi – un rellotge despertador antic al que s’ha de donar corda cada dia -, fer exercici per combatre la eritrodisestesia ,  i un esmorzar “petit déjeuner”    seguint el regim  de 1200 calories que l’endocrí , Dr Gabriel Obiols Alfonso, m’havia prescrit.

Com amb el menjar, també en l’àmbit del Patrimoni feia  regim” i des de fa força temps, sortosament però,  en aquesta tasca per obra i desgràcia de la dictadura franquista,   " desconegut"  esdevenia un dels fotògrafs més prolífics, i pouava en les seves imatges

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/search/searchterm/Desconegut/field/publis/mode/exact/conn/and

Cal esmerçar esforços, tants com calgui, per retornar la memòria i la dignitat, als fotògrafs que la dictadura convertia en "   desconegut"  . Esperem les vostres aportacions a l'email castellardiari@gmail.com  

Desconegut, retratava l’any 1902, Portal de l'Àngel en ocasió del trasllat del cos de  Jacint Verdaguer i Santaló (Folgueroles, 17 de maig de 1845 - Vallvidrera, 10 de juny de 1902) per al seu enterrament.

 


 https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/21911/rec/1496


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/21674/rec/1498

El 17 de maig, el dia que feia cinquanta-set anys, Verdaguer es va traslladar de la seva darrera residència barcelonina del carrer d'Aragó a la finca de Vallvidrera, coneguda com a Quinta Juana (vil·la Joana), on passava els estius l'alcalde de Sarrià, Ramon Miralles Vilalta ( 1841-1909 ) . El poeta, malalt, hi esperava trobar el repòs necessari per a la seva salut. Hi va morir el 10 de juny a mitja tarda.

L'endemà mateix, l'Ajuntament de Barcelona va organitzar-ne les exèquies. La capella ardent es va situar al saló del Consell de Cent. Verdaguer fou sepultat al cementiri de Montjuïc, el 13 de juny de 1902, després d'un enterrament multitudinari. Era la manifestació de dol de tot un poble pel seu poeta nacional.

En paraules de Ricard Torrents   Bertrana (Folgueroles, 10 de gener de 1937 - Barcelona, 4 de març de 2023)   :

 "Enterrat a Montjuïc entre Barcelona i el mar, sota un llorer, al peu d'una ginesta florida, Verdaguer ingressava a la immortalitat".

Ja hi he navegat prou

per les mars de la terra

de golfos de neguit,

d'onades de tristesa.

Barqueta mia, anem,

anem-se'n, barca meva,

cap a la mar del cel

avui que està serena.

 

Ací navego a rem,

allí ho farem a vela,

sens témer los esculls,

sens por de la tempesta.

Ai!, en la mar d'ací

taurons hi ha i balenes,

en la d'allí tot són

blanquíssimes nimfees

florides en l'atzur

entre esgranalls d'estrelles.

Enmig de l'esgranall

lo bon Jesús m'espera.

Anem-hi tot seguit,

anem-hi , barca meva. 

La manifestació de dol la retrataven entre altres :

Lluís Girau Iglesias (1886-1959)

Joaquim Morelló i Nart (Esterri d'Àneu, Valls d'Àneu, Pallars Sobirà, 26 de setembre de 1858 - Barcelona, 15 d'abril de 1926

José Maria Francolí. Agrairem tenir noticia del cognom  matern i el lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com

Frederic Bordas i Altarriba.  Agrairem tenir noticia  del lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com

La dictadura franquista feia una feina extraordinària contra la llengua i la cultura catalana, els seus hereus continuen aquella obra genocida.

https://www.historia.ad/wp-content/uploads/2023/01/10visionsexcursionismecatala_CS.pdf

En podeu veure algunes dades i imatges a :

https://beteve.cat/va-passar-aqui/funeral-cinto-verdaguer-multitudinari/

https://empresa.gencat.cat/web/.content/20_-_turisme/publicacions/documents/arxius/Verdaguer_ca.pdf

Trobem a la xarxa dades de “ persones”  quina petjada es redueix a endegar el genocidi del poble palestí a Gaza i Cisjordània o a perseguir grups objectivament identificables,  SEMPRE per raons econòmiques, disfressades amb arguments jurídics,  o pitjor encara amb raonaments espuris clarament inspirats e l’ideari feixista, i per descomptat llistes quasi infinites  de corruptes, presumptes i/o convictes, com és habitual en aquest dissortat reialme, oi?

Esperem  a l'email castellardiari@gmail.com dades de l'autor "desconegut ", la " invisibilitat " era una més de les tècniques barroeres emprades per la dictadura franquista en la seva dèria de dessolar la terra catalana. 

Un clar exemple d'aquest  dèria genocida és el fallit projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana. 

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

viernes, 19 de abril de 2024

SANTUARI DE CORBERA A CASTELLAR DEL RIU, ADVOCAT A LA MAREDEDÉU. EL BERGUEDÀ SOBIRÀ

 

Començava el dia amb les rutines clàssiques,  mantenir el meu Tamagochi – un rellotge despertador antic al que s’ha de donar corda cada dia -, fer exercici per combatre la eritrodisestesia ,  i començava amb un esmorzar “petit déjeuner”    seguint el regim  de 1200 calories que l’endocrí , Dr Gabriel Obiols Alfonso, m’havia prescrit.

Com amb el menjar, també en l’àmbit del Patrimoni feia  “ regim” i des de fa força temps, sortosament però,  en aquesta tasca persones com el   Lluís Estasen i Pla (Barcelona, 6 d'octubre de 1890 - 23 de juny de 1947 ), que  retratava  cap a 1927, “Vista general del Santuari de Corbera nevat”, Castellar del Riu, el Berguedà, havien deixat testimonis gràfics.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/931/rec/6

Lluís Estasen i Pla, feia una feina excel·lent :

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Estasen%20i%20Pla%2C%20Llu%C3%ADs%2C%201890-1947/field/creato/mode/exact/conn/and

Cèsar August Torras i Ferreri (Barcelona, 5 de juliol de 1851 - 22 de juny de 1923) l’havia retratat l’any 1913


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/9586

Cèsar August Torras i Ferreri,  feia una feina excel·lent:

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/search/searchterm/C%C3%A8sar%20August%20Torras%20i%20Ferreri/field/identi/mode/exact/conn/and

El retratava també  Ignasi Canals i Tarrats (1896-1986

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/16166/rec/2

Ignasi Canals i Tarrats. feia una feina excel·lent:

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/search/searchterm/Canals%20i%20Tarrats%2C%20Ignasi%2C%201896-1986/field/publis/mode/exact/conn/and

I, per descomptat el retratava " desconegut

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/40391/rec/3

Espero amb ànsia el moment de “ recuperar “ les meves sortides per Catalunya

Per obra i desgràcia de la dictadura franquista " desconegut"  esdevenia un dels fotògrafs més prolífics. Cal esmerçar esforços, tants com calgui, per retornar la memòria i la dignitat, als fotògrafs que la dictadura convertia en "   desconegut"  . Esperem les vostres aportacions a l'email castellardiari@gmail.com    

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/search/searchterm/Desconegut/field/publis/mode/exact/conn/and

El Santuari de Corbera, advocat a la Marededéu, existeix encara:

Santuari ( la Mare de Déu de Corbera ) del municipi de Castellar del Riu (Berguedà), a 1.400 metres  d’altitud  damunt el poble d’Espinalbet, al vessant meridional de la serra de Corbera , contrafort oriental dels rasos de Peguera, que separa les valls dels rius Demetge i de Peguera.

És un edifici del segle XVII, que en substituí un d’anterior; la imatge que hom hi venera és romànica.

https://guimera.blog/coneixer/gala-de-corbera/

https://patrimonicultural.diba.cat/element/santurari-de-corbera

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/3205

https://www.elbergueda.cat/ca/pl161/descobreix/a-peu/itineraris-i-xarxa-de-camins/id226/de-queralt-a-corbera.htm

El sostre demogràfic de Castellar del Riu s’assolia al cens de l’any 1787  amb 348 ànimes, i es tancava l’any 2023 amb 169 habitants de dret.

En acabar aquesta publicació,  em " toca " menjar una peça petita de fruita.  Un plàtan.  

https://algunsgoigs.blogspot.com/2015/04/goigs-la-mare-de-deu-de-corbera.html


Que  la Marededéu   i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.