martes, 12 de noviembre de 2024

IN MEMORIAM. ESCOLA DE TAMÚRCIA. TREMP. PALLARS JUSSÀ.

Llegia de l’edifici  que és avui  seu del centre d'interpretació del parc de la Terreta i se'l coneix com el casal dels Voltors


https://totnens.cat/que-fem/casal-dels-voltors/

L'edifici havia albergat originàriament l'escola de la Torre de Tamúrcia, i degué ser construït al segle XIX; probablement la segona planta és fruit d'una remunta realitzada ja en el segle XX

No deixa de meravellar-me que s’incloguin com a “ monuments” , barraques de pedra, pous o poues de glaç,  i altres edificacions de pedra seca, i només per excepció es documentin els edificis que havien donat aixopluc a les escoles.

Insistim – respectuosament – en la necessitat de retratar i difondre TOTS els edificis que havien tingut usos com escoles, i que avui son en la seva majoria edificis residencials.

 La psicomotricitat fina es refereix a totes aquelles accions que es realitzen  bàsicament amb les  mans, a través de la coordinació óculo-manual. Són moviments de precisió realitzats per la mà, els dits, el canell, l’avantbraç i el braç i que necessiten una força controlada i un bon nivell de concentració.

Hi ha però, una psicomotricitat fina en l’àmbit de la cultura, de la llengua, del Patrimoni, que dissortadament no és comú, i no hi ha interès social en fomentar-la,  com si que és fa , sobretot en els infants perquè tots hem assumit allò que  deia  Jean William Fritz Piaget (Neuchâtel, Suïssa, 9 d'agost de 1896 - Ginebra, 16 de setembre de 1980) “La intel·ligència es construeix a partir de l'activitat motriu del nen o la nena”.

En aquest dissortat reialme tenir vincles amb el narcotràfic, defraudar a la hisenda pública, ser el destinatari de sobres amb diner negre, gastar-se els diners de l'educació, de la sanitat, dels que necessiten per viure els més febles en orgies bàrbares, desenvolupar obligacions públiques de manera, si més no, maldestra, .., malgrat son pecats molts greus – tot i la consideració benèvola dels “ caïnites “, es repugnant ; no conèixer però, el Pallars jussà , és alhora que un gravíssim pecat, un deshonor per a les persones nascudes a Catalunya

El Pallars jussà   ,    Catalunya,  disposen – encara – d’un interessant Patrimoni Històric, que cal documentar amb rigor, i que és sens dubte el  nostre MILLOR  actiu .

Hi ha un públic per aquest turisme de “ cultura”  que espera amb ànsia poder gaudir de les “ ciutats humanes “ de Catalunya.

El turisme de sol, alcohol – i altres excessos – està bé, i molt bé a Barcelona i al litoral.

El món viu un moment especialment complicat, per aquesta raó,  aprofitem per deixar constància de les víctimes  del  genocidi jueu,  del tràfic de persones , del narcotràfic - que finança Partits Polítics i persones - , de la corrupció endèmica i sistèmica, de la desatenció sanitària  i social que per manca de recursos econòmics - regalats pels " caïnites "  a les classes " altes" del REINO - ha fet augmentar a Catalunya la mortaldat i la morbiditat,   .... ,

 La reinstauració del virregnat  no és una bona noticia per a Catalunya

Senyor, teva és la venjança.

 

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL. GURP. TREMP. EL PALLARS JUSSÀ.

 

El poble de Gurp es troba a 7,5 quilòmetres al nord-oest de Tremp. Està situat a 918 metres d’alçada, a la capçalera del barranc de Seròs, sota d'un espadat amb presència de diverses cavitats d'interès espeleològic de la serra de Gurp.

El nom de Gurp seria d'origen iberobasc. L'origen seria l'expressió basca gorri-be, derivat de gorri (vermell), amb un sufix de localització que significaria "sota". Gurp, doncs, seria el poble situat sota la roca vermella.

Gurp nasqué a redòs del castell de Gurp, del qual es tenen poques referències documentals.

A les afores del poble hi ha el barranc dels lleons amb salts d’aigua, coves i basses. Es considerat, pels experts en descens de barrancs, dels més bonics i complerts de la zona.

Llegia de l’església advocada a l’Arcàngel Sant Miquel, que es localitza  en un grup de bordes i cases abandonades, situat a uns 2 km de Gurp, en sentit sud, sobre la pista que va de Gurp a Sant Adrià.

Edifici profundament alterat. De l’estructura original conserva només el mur sud, que depassa l’actual façana oest, on es conserven traces de l’arrencada de la volta de canó que cobria la seva única nau i una finestra de doble esqueixada. La porta devia obrir-se en la façana oest, i no es conserva cap vestigi de l’estructura de la capçalera.


Fotografia . José Antonio Adell Castán. Tamarite de Litera, Huesca. 1955.

https://aaescritores.com/socios/jose-antonio-adell-castan/

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-miquel-de-gurp-tremp

L’aparell és de carreu disposat regularment, i posa en evidència unes fórmules constructives característiques de les obres rurals del segle XII o potser anteriors.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25146

L’advocació de la Arcàngel Sant Miquel la trobem en força castells arreu de Catalunya .

La psicomotricitat fina es refereix a totes aquelles accions que es realitzen  bàsicament amb les  mans, a través de la coordinació óculo-manual. Són moviments de precisió realitzats per la mà, els dits, el canell, l’avantbraç i el braç i que necessiten una força controlada i un bon nivell de concentració.

Hi ha però, una psicomotricitat fina en l’àmbit de la cultura, de la llengua, del Patrimoni, que dissortadament no és comú, i no hi ha interès social en fomentar-la,  com si que és fa , sobretot en els infants perquè tots hem assumit allò que  deia  Jean William Fritz Piaget (Neuchâtel, Suïssa, 9 d'agost de 1896 - Ginebra, 16 de setembre de 1980) “La intel·ligència es construeix a partir de l'activitat motriu del nen o la nena”.

 Que l'Arcàngel Sant Miquel     i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels    pallaresos  , sortencs ,   artesencsviladamatencs ,   vilabertranencs ,   besaluencs ,      medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Preguem també a Maria que com havia fet  a les Noces de Canà,  explicant a Jesús " no tenen vi",  faci  una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia,..., s'adrecés novament , ara per dir-li  " no tenen Pau" 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràficSI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

El nostre condol als valencians i als d'altres indrets que han patit pèrdues humanes i/o materials.

https://www.guimera.blog/tribuna/cain-sempre-cain/

El nostre rebuig a les polítiques especulatives que han donat lloc a aquests fets tràgics.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


 

 

 

domingo, 10 de noviembre de 2024

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE LA PLANA. PESSONADA. EL PALLARS JUSSÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE” DELS PIRINEUS

 

El Josep Àngel Corbella Garcia , retratava l’any 1982, SANTUARI  DE LA MARE DE DÉU DE LA PLANA, Pessonada, el Pallars jussà.

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/67648

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/71316

L’església de la Marededéu de la Plana, havia estat anteriorment una església amb cementiri propi, del qual es poden veure restes a la part de tramuntana de l’edifici. Això fa pensar que devia estar vinculada a un nucli de població, amb les funcions parroquials d’enterrament.



https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/mare-de-deu-de-la-plana-el-pont-de-claverol

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/24930

Procedent de l’església de la Mare de Déu de la Plana hom conserva, en una casa particular de Pessonada, una talla de fusta policromada que representa la Mare de Déu amb el Nen i que fa 27 × 11 × 7 cm. Les seves mides tan reduïdes —el Nen fa, només, 17 cm d’alçada— li atorguen un interès especial, ja que no n’hem trobat cap altra de tan petita entre les que es conserven a Catalunya.

 


Iconogràficament respon a la tipologia de les anomenades sedes sapientiae, ja que Maria esdevé tron del seu Fill. La Mare s’asseu en un banc, sense respatller, format per una taula sustentada per quatre muntants —a manera de columnetes de fusts i capitells llisos— que recolzen sobre una base rectangular lleugerament motllurada.

La figura de la Mare de Déu, disposada frontalment, és lleugerament inclinada endavant i, tot marcant una corba amb el cos, acull la figura del Nen Jesús. De rostre triangular, mostra unes faccions serenes. El cap va tocat amb un casquet, sense cap mena d’ornamentació aparent, que recorda les corones de tipus carolingi; a la part posterior s’aprecia un forat on segurament devia anar col·locada una corona de metall d’època posterior. El vel deixa veure part dels cabells que cauen per davant de les orelles, cobrint-les, i fent unes petites ondulacions. Va vestida amb una túnica vermella de coll rodó rivetejat en blanc; sota d’aquest una línia blanca imita el cordó que subjecta el mantell. La vora del vestit es decora amb una sanefa de dues línies blanques paral·leles, entremig de les quals s’inscriuen uns perlejats del mateix color. Al damunt duu un mantell blau que li cau fins a la meitat de les cames en forma de V, molt oberta, passant per sota dels braços tot embolcallant-los. Per sota de la túnica surten els peus, calçats amb una mena de sabates punxegudes de color fosc. Amb la mà dreta sosté la bola del món, amb la qual gairebé es confon, i amb l’esquerra fa el gest de sostenir el Fill.

La figura de Jesús, d’una grandària absolutament desproporcionada respecte la Mare, s’asseu lleugerament desplaçada vers la cama esquerra de Maria. Amb la mà dreta, molt gran, beneeix i amb l’esquerra subjecta el Llibre recolzant-lo, dret, damunt el banc. Presenta el mateix rostre triangular de la Mare, però no va tocat ni presenta corona. Va vestit amb una túnica de color rosat, d’ample coll rodó rivetejat en negre. Al damunt duu un mantell groc que li cau a manera de toga, tot cobrint-li el braç esquerre. El vestit s’ornamenta amb unes pinzellades semicirculars de color blanc i d’unes taques d’un rosa més pujat.

El seu estat de conservació és força bo, malgrat que algunes zones han perdut la capa pictòrica; això, d’altra banda, ha permès veure que el sòcol de la talla ha estat endrapat, la qual cosa té la funció de preparar la fusta abans de ser policromada; no sembla pas que la resta hagi rebut el mateix tractament.

Les característiques formals d’aquesta talla són el hieratisme, la desproporció en els cànons i, alhora, un cert desplaçament del Nen del centre de la falda de la Mare vers la seva esquerra; també cal destacar la insinuació gestual d’acolliment del Fill per part de Maria. Tot plegat, malgrat la dificultat que representa qualsevol tipus de classificació, acosta aquesta imatge a altres talles similars datades al final del segle XII. Hi ha, però, un element que la diferencia de les talles conegudes a Catalunya; es tracta del banc on s’asseu la Mare. Pel que coneixem, la tipologia de seients normalment varia de la cadira curul a l’escambell; en canvi, en aquest cas es tracta d’un banc sostingut per quatre columnes que l’acosten a models clàssics. Aquest seient té plasmació, fonamentalment, en representacions miniades. Així, en són exemple la Bíblia de Ripoll (Bibl. Apost. Vaticana, ms. lat. 5729), zona superior del foli 366v; un manuscrit amb textos de Beda el Venerable, procedent també de Ripoll (Arxiu de la Corona d’Aragó, ms. Ripoll 151), al foli 154; l’Evangeliari de Cuixà (Bibl. Munic. Perpinyà, ms. 1), al foli 3v. També trobem alguna representació similar en els frontals d’Espinelves i en el de Sant Hilari de Vidrà, ambdós al Museu Episcopal de Vic.

És del tot estrany l’ús d’aquest tipus de seient en la imatgeria catalana. El model es remunta al mobiliari usual en el món grec i, posteriorment, romà (aquest deriva del seient anomenat dioplros, o cadira/banc sense respatller). Es tracta d’un seient del qual es pot dir que deriva una bona part dels seients representats en la pintura mural i sobre taula romànica, tot i que amb versions molt diverses i simplificades. Així, és present, amb una major semblança al de la marededéu de la Plana, al frontal de Sant Hilari de Buira (Alta Ribagorça), actualment al Museu Diocesà de Lleida, com a tron de la figura central. Fora de Catalunya també es representa al setial de la marededéu de Saint Gervazy (Puy de Dôme).

N’havíem fet una  publicació  l’any 2021 :

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/12/santuari-de-la-marededeu-de-la-plana.html

Ens agradarà, si existeixen, rebre els Goigs d’aquest Santuari a l’email castellardiari@gamail.com

La psicomotricitat fina es refereix a totes aquelles accions que es realitzen  bàsicament amb les  mans, a través de la coordinació óculo-manual. Són moviments de precisió realitzats per la mà, els dits, el canell, l’avantbraç i el braç i que necessiten una força controlada i un bon nivell de concentració.

Hi ha però, una psicomotricitat fina en l’àmbit de la cultura, de la llengua, del Patrimoni, que dissortadament no és comú, i no hi ha interès social en fomentar-la,  com si que és fa , sobretot en els infants perquè tots hem assumit allò que  deia  Jean William Fritz Piaget (Neuchâtel, Suïssa, 9 d'agost de 1896 - Ginebra, 16 de setembre de 1980) “La intel·ligència es construeix a partir de l'activitat motriu del nen o la nena”.

En aquest dissortat reialme tenir vincles amb el narcotràfic, defraudar a la hisenda pública, ser el destinatari de sobres amb diner negre, gastar-se els diners de l'educació, de la sanitat, dels que necessiten per viure els més febles en orgies bàrbares, desenvolupar obligacions públiques de manera, si més no, maldestra, .., malgrat son pecats molts greus – tot i la consideració benèvola dels “ caïnites “, es repugnant ; no conèixer però, el Pallars jussà , és alhora que un gravíssim pecat, un deshonor per a les persones nascudes a Catalunya

El Pallars jussà   ,    Catalunya,  disposen – encara – d’un interessant Patrimoni Històric, que cal documentar amb rigor, i que és sens dubte el  nostre MILLOR  actiu .

Hi ha un públic per aquest turisme de “ cultura”  que espera amb ànsia poder gaudir de les “ ciutats humanes “ de Catalunya.

El turisme de sol, alcohol – i altres excessos – està bé, i molt bé a Barcelona i al litoral.

El món viu un moment especialment complicat, per aquesta raó,  aprofitem per deixar constància de les víctimes  del  genocidi jueu,  del tràfic de persones , del narcotràfic - que finança Partits Polítics i persones - , de la corrupció endèmica i sistèmica, de la desatenció sanitària  i social que per manca de recursos econòmics - regalats pels " caïnites "  a les classes " altes" del REINO - ha fet augmentar a Catalunya la mortaldat i la morbiditat,   .... ,

 La reinstauració del virregnat  no és una bona noticia per a Catalunya

Senyor, teva és la venjança.

 

sábado, 9 de noviembre de 2024

ESGLÉSIA PARROQUIAL D’OVEIX, ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DE LA PURIFICACIÓ. LA TORREDE CABDELLA. EL PALLARS JUSSÀ

 

El Josep Àngel Corbella Garcia , retratava l’any 1982, Església d’Oveix, advocada a la Marededéu de la Purificació,  mal dita Santa Maria. La Torre de Cabdella. El Pallars jussà.



https://calaix.gencat.cat/handle/10687/69380

El concili d’Efes, 431 D.C, va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge , «Mare de Déu» (Theotokos),  i va decretar l'excomunió per a tots els qui no s'atinguessin al decretat en el mateix concili

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-o-la-purificacio-doveix-la-torre-de-cabdella

Ens agradarà rebre, si existeixen, un exemplar dels Goigs a l’email castellardiari@gmail.com  , i agraïm al Gustau Erill i Pinyot la imatge de la Marededéu de la Purificació


El sostre demogràfic de la Torre de Cabdella s’assolia al cens de 1857, amb 2197 ànimes,  es tancava l’exercici 2023 mb 794 , habitants de dret.

Quan al topònim Oveix:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=29875

El nostre condol als valencians i als d'altres indrets que han patit pèrdues humanes i/o materials.

El nostre rebuig a les polítiques especulatives que han donat lloc a aquests fets tràgics.


miércoles, 6 de noviembre de 2024

IN MEMORIAM. CAPELLA DE LA MASIA BENETA ADVOCADA A SANT PERE MÀRTIR. LA TORRE DE CABDELLA. EL PALLARS JUSSÀ.

El Josep Àngel Corbella Garcia , retratava l’any 1986,  LA Capella de Sant Pere Màrtir de la Masia Beneta. La  Torre de Cabdella. El Pallars jussà.



https://calaix.gencat.cat/handle/10687/69458

Patrimoni Gencat en diu ; Església amb absis a llevant i porta amb arc de mig punt a ponent. Es troba en esta ruïnós, completament esfondrada. L'absis tenia fornícules i obertures tapiades. S'observen els forats de les bastides per a la seva construcció i reformes posteriors. S'observen els forats de les bastides per a la seva construcció i reformes posteriors.

https://www.torredecapdella.org/wp-content/uploads/2018/03/cataleg%20de%20masies.pdf

https://algunsgoigs.blogspot.com/2021/01/goigs-sant-pere-martir.html

Ens agradarà, si existeixen, rebre un exemplars dels Goigs a l’email castellardiari@gmai.com

Documentar amb  rigor el Patrimoni històric és un imperatiu ètic.

El nostre condol als valencians i als d'altres indrets que han patit pèrdues humanes i/o materials.

El nostre rebuig a les polítiques especulatives que han donat lloc a aquests fets tràgics

MOLI DE LA SERRADORA BOIXAREU. LA POBLA DE SEGUR. EL PALLARS JUSSÀ.

 

Josep Àngel Corbella Garcia , retratava l’any 1982 ,  Molí de la serradora Boixareu, La Pobla de Segur, Pallars Jussà


https://calaix.gencat.cat/handle/10687/71317

Edifici aïllat a l'extrem del conjunt industrial de la serradora. És de planta rectangular i dues d'alçada, amb coberta de dos vessants en teula àrab. Els murs són de carreus, cèrcols de rajol a les cobertures fent arcades de mig punt. Són característiques de l'estil historicista-modernista les torretes rodones de remat a cadascun dels vèrtexs de la coberta, fetes amb rajol i pedra.

Visualment sembla una capella, pel seu aspecte formal i l'estàtua de Sant Josep  - recordeu que era fuster - de l'escultor Josep Llimona i Bruguera (Barcelona 8 d'abril de 1863 - 27 de febrer de 1934), a la fornícula sobre la porta.

L’any  1890 té lloc l'inici de les obres del  complex fuster Boixareu , per Ramon Mauri i Arnalot [La Pobla de Segur (Lleida) – 1851 + Barcelona - 18.02.1928 ]

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/19830

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25058

Ens agradarà rebre noticies de la història  d’aquest complex industrial a l’email castellardiari@gmail.com

ENS PODEU CONFIRMAR L’AUTORIA DE CALIXTE FREIXA I PLA DE LA CASA DEL CARRER FORNS, 17 DE LLIVIA ?. LA CERDANYA JUSSANA.

 

L’Anna Maria Bruguera i Bellmunt, de la que ens agradarà rebre  dades biogràfiques a l’email castellardiari@gmail.com , retratava l’any 1989, la casa  del carrer Forns, 17, de Llivia a la Cerdanya jussana, atribuïda a Calixte Freixa i Pla (Berga, 1843 - Llívia, 24 de febrer de 1920), mestre d'obres.

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/81270

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/7813


Fotografia de  Carles Pino Andújar, arxiver a l'Arxiu Municipal del Masnou. 


 La façana principal té una alçada de planta baixa i pis. La casa s'organitza amb dos cossos, un de central amb tres crugies i un de lateral a la banda dreta, d'una sola crugia. Pel tractament de volums i la simetria de la façana, semblaria que la part de la dreta és l'annexió d'una casa veïna; aquest afegit s'explicitaria amb l'aplacat en pedra a manera de separació entre cases que hi ha entre la casa central i el cos de la dreta. En realitat la façana central és la que té la composició més simètrica respecte al conjunt.

El cos central té una gran finestra a la planta baixa i dues obertures de portal a cada banda. El portal de l'esquerra és, de fet, una finestra, mentre que el de la dreta és la porta d'accés a la casa.

A nivell del primer pis, a sobre del finestral hi ha un balcó de reixa metàl·lica treballada en panxa. En aquesta planta hi ha tres obertures, el balcó central i una finestra a cada banda. Per sobre d'aquestes obertures trobem tres ulls de bou. Totes les obertures es troben emmarcades amb un disseny curvilini a joc amb el ràfec en forma d'onada que corona la façana. El parament és arrebossat.

Pel que fa al cos de la dreta, té una finestra en planta baixa i un balcó semicircular al pis, seguint l'estil del balcó central. Per sobre del balcó hi ha un medalló amb les inicials M. J. Aquest cos es cobreix amb un ràfec ondulat, que atorga identitat a la casa

Ens agradarà tenir noticia del promotor i de la petita història de la casa a l'email castellardiari@gmail.com 

martes, 5 de noviembre de 2024

TENIU DADES DE L’AUTOR DE L’EDIFICI DE LA CASA GRAN DE LA SUCRERA DEL SEGRE?. MENÀRGUENS. LA NOGUERA

 

La Maria Carme Vidal i Torruella – de la que ens agradarà rebre dades biogràfiques a l’email castellardiari@gmail.com -  retratava l’any 1982, l’Edifici conegut popularment amb el nom de casa gran està situat just enfront de la fàbrica ,  la Sucrera del Segre


https://calaix.gencat.cat/handle/10687/88459

El promotor va ser Manuel Bertrand i Salsas (Molins de Rei, 1848 - Barcelona, 1911)



https://www.elprat.cat/cultura/patrimoni-cultural/el-teu-carrer-manuel-bertrand

A la pàgina de l’Ajuntament expliquen que era l’edifici que allotjava els senyors de l’època; els comandaments i responsables del seu funcionament. Habilitat també com oficines, es tractava d’un edifici majestuós de cinc plantes de més de cinc-cents metres quadrats cadascuna d’elles en el qual destaca especialment el treball arquitectònic en maó vermell i els forjats de les balconades, així com la seva singular façana.

L’edifici és d’estil també noucentista. Actualment es troba en estat d’abandonament però és sense dubte, un testimoni del passat industrial de Menàrguens.



https://www.menarguens.cat/descobreix/llocs-dinteres/la-casa-gran

Cap dada de l’autor com és mal costum en aquest dissortat reialme, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email castellardiari@gmail.com

La Vanguardia, explica que “  l’estat d’abandonament” ha esdevingut “ estat crític”.

https://www.lavanguardia.com/local/lleida/20210823/7675903/critico-edificio-modernista-menarguens.html


https://www.segre.com/es/comarcas/221022/la-sucrera-menarguens-vigilada_201408.html

Aquestes noticies ens entristeixen, on queda allò de SOM UNA NACIÓ?

ERMITA DEL MIRACLE. BELLVIS. EL PLA D’URGELL.

 

La Maria Carme Vidal i Torruella – de la que ens agradarà rebre dades biogràfiques a l’email castellardiari@gmail.com -  retratava l’any 1983, L'ermita del Miracle, Bellvís, que identifica com Santuari de la Mare de Déu de Les Sogues. Bellvis. El Pla d’Urgell.


https://calaix.gencat.cat/handle/10687/82208


La havia Fotografiat   el Josep Salvany i Blanch (MDC ) l’any 1922

L'ermita fou aixecada al 1528, quan hom va creure que unes algues vermelloses i unes clapes de salnitre en aquell lloc eren remembrances del vi de la bóta de Joan Amorós i de farina de la saca que duia la mula. Així ho van signar, a petició del rector Anton Despés, el vicari de Bellvís, Antoni Roselló; el vicari de les Sogues, Andreu Soler; i el vicari del Poal, Joan Falcó. El fet referma la forta devoció popular a la Mare de Déu, que motivà l'ampliació dels llocs de culte i veneració. És un edifici senzill, de planta rectangular, precedit per un atri porticat, restaurat l'any 1968

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4214

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/les-sogues

Santuari (la Mare de Déu de les Sogues) del municipi de Bellvís (Pla d’Urgell).

Segons la tradició la Mare de Déu s’aparegué el 1190 a Joan Amorós, pagès de Sidamon, que tornava del molí de Balaguer, i l’ajudà a sortir, amb la mula, d’un terreny pantanós proper de Bellvís. El nom, segons la tradició, prové de les cordes que lligaven la càrrega del pagès, que s’uniren miraculosament després de tallades. El culte es constata des del s XIV. El 1592 s’hi establí una comunitat de trinitaris, que tingueren cura del santuari. El 1510 hi acudien el dimarts de Pasqua una vintena de parròquies veïnes en processó. Tenia una confraria, creada pel papa Urbà VIII el 1641. Hi ha alguns llibrets en català del s XVII i començament del XVIII que expliquen l’aparició històrica del santuari, de Nicolau Ferrer i Sauret i dels trinitaris Lambert Domínguez i Josep Manuel Torrentó, i una Comèdia de la Mare de Déu de les Sogues, de Josep Roig, manuscrita. 


La imatge és d’alabastre, gòtica. L’aplec se celebra el 6 d’octubre.

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4213

https://algunsgoigs.blogspot.com/2011/05/goigs-nostra-senyora-de-les-sogues.html

https://bd.centrelectura.cat/items/show/2225

https://quinalafem.blogspot.com/2015/02/980-la-tAltissim reta-de-la-mare-de-deu-de-les.html

Que la Marededéu, mitjancera nostra, traslladi a l'Altíssim la nostra pregaria, Senyor, allibera el teu poble !

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE CERVOLES. OS DE BALAGUER. LA NOGUERA.

 

La Maria Carme Vidal i Torruella – de la que ens agradarà rebre dades biogràfiques a l’email castellardiari@gmail.com -  retratava l’any 1983, Santuari de la Mare de Déu de Cérvoles. Os de Balaguer. La Noguera.



https://calaix.gencat.cat/handle/10687/81683

L'església és d'una sola nau construïda en pedra. A l'exterior hi ha tres contraforts a banda i banda. S'accedeix a l'església per una porta d'arc de mig punt protegida per un porxo. Sobre el porxo hi ha dues obertures: la primera més gran que la segona. Culmina l'església un campanar d'espadanya, de petites dimensions, amb una petita campana. La teulada és de doble vessant.


El 12 de setembre de 1954 es va entronitzar la nova imatge de Maria, obra de l'artista i fill d'Os, Leandre Cristòfol Peralba (Os de Balaguer, Cataluña; 8 de juny de 1908 – Lleida ; 19 d’agost de 1998)



L’any  1964 en una reunió de representants de seglars i mossens del lloc es va prendre l'acord de celebrar cada any l'aplec comarcal el tercer diumenge de maig per motius pastorals.

L’any  1975 van robar la imatge i es va enderrocar el casal que hi havia al costat de la capella.

Mare de Déu de Cérvoles, molt antigament anomenada també la Mare de Déu de Vallverd.

És una reproducció fidedigna, però més gran, feta després de la victòria dels sediciosos feixistes  encapçalats pèl general Franco contra el  govern LEGÍTM i DEMOCRÀTIC de la II República, en aquell dies foscos  es va cremar l'original.

És guardada a l'església parroquial d'Os.

Que la Marededéu, mitjançera nostra, traslladi a l'Altissim la nostra pregaria, Senyor; allibera el teu  poble!

TENIU DADES DELS PROMOTORS I DELS AUTORS DEL MOLINET AL TERME DEL POAL?. ELPLA D'URGELL

 

La Maria Carme Vidal i Torruella – de la que ens agradarà rebre dades biogràfiques a l’email castellardiari@gmail.com -  retratava l’any 1982, l’ 'habitatge principal, casa dels amos, del Molinet, al terme del Poal , a la comarca del Pla d'Urgell ,  que si em de creure el que s’escriu a Patrimoni Gencat, s’aixecava de forma subreptícia, atès que no hi ha dades del promotor, ni de l’autor. Ens agradarà tenir-ne noticia d’ambdós a l’email castellardiari@gmail.com


https://calaix.gencat.cat/handle/10687/80539

És  un edifici de tres nivells amb torre adossada (de dos nivells més). A la torre s'hi accedeix per la planta primera i disposa d'obertures molt estretes i allargades en sentit vertical. En la planta baixa de l'edificació s'hi troba l'accés a la casa, que es realitza pel lateral situat més a l'esquerra a través d'una porta amb arc de mig punt adovellada. A l'altre lateral s'hi situa una obertura de grans dimensions que dona l'accés a un garatge. A la planta primera es troben dues obertures que es cobreixen amb arcs rebaixats. Disposada al centre, hi ha una fornícula amb la imatge d'un sant a l'interior, feta amb rajola ceràmica esmaltada. A la dreta de la façana s'hi pot observar una galeria que amb arcs de mig punt i baranes de maó es perllonga per la façana lateral sud. A la segona planta trobem obertures rectangulars en sentit vertical i una coronació de coberta de morter. Totes les obertures de la casa estan emmarcades amb llindes i brancals de pedra, amb excepció dels arcs de mig punt de la galeria.

La casa és una dependència més del Molinet i, com a tal, tot seria de la mateixa època, construït en un moment d'eufòria econòmica. És un típic habitatge dels que hi havia al costat de les fàbriques a principi del segle XX i on vivien els amos. La resta d'edificacions segueixen la mateixa lògica constructiva i mateix acabat arrebossat.

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4209

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/14859

Ens agradarà tenir noticia  de la capella / Oratori del Molinet a l'email castellardiari@gmail.com , advocació, imatges, Goigs, si fos el cas, ... 

A la façana hi ha una fornícula amb la imatge de Sant Antoni de Pàdua. 

 En aquest dissortat reialme tenir vincles amb el narcotràfic,  defraudar a la hisenda pública,  ser el destinatari de sobres amb diner negre, gastar-se els diners de l'educació, de la sanitat, dels que necessiten per viure els més febles en orgies bàrbares,  ..,  malgrat son pecats molts  greus – tot i la consideració benèvola   dels “ caïnites “,  és repugnant  ; no conèixer però, la comarca del Pla d'Urgell  ,  és  alhora que un gravíssim pecat, un deshonor per a les persones nascudes a Catalunya

El Pla d'Urgell  ,  Catalunya,  disposen – encara – d’un interessant Patrimoni Històric, que cal documentar amb rigor, i que és sens dubte el  nostre MILLOR  actiu .

https://www.preixens.cat/descobreix/bens-culturals-dinteres-local

Hi ha un públic per aquest turisme de “ cultura”  que espera amb ànsia poder gaudir de les “ ciutats humanes “ de Catalunya.

El turisme de sol, alcohol – i altres excessos – està bé, i molt bé a Barcelona i al litoral.

El món viu un moment especialment complicat, per aquesta raó,  aprofitem per deixar constància de les víctimes  del  genocidi jueu,  del tràfic de persones , del narcotràfic, de la corrupció endèmica i sistèmica, de la desatenció sanitària  i social que per manca de recursos econòmics - regalats pels " caïnites "  a les classes " altes" del REINO - ha fet augmentar a Catalunya la mortaldat i la morbiditat,  de la DANA al País València ,   .... ,

El nostre condol als que perdien essers estimats i/o bens diversos en els terribles aiguats d’aquests darrers dies.

El nostre infinit rebuig als polítics que esmerçàvem  i esmercen,  MOLTS , MOLTS,MOLTS ,  diners públics contra la llengua i la cultura, enlloc d’ampliar, netejar ,   canalitzar  ,...,  les rieres i rambles.

Carlos Arturo Mazón Guixot (Alicante, 8 de abril de 1974) fa just un any va decidir suprimir la Unitat Valenciana d'Emergències (UVE) que va crear l'executiu anterior, format per PSPV, Compromís i Podemos, i liderat per Ximo Puig, Joaquín Francisco Puig Ferrer (Morella, Castellón, 4 de enero de 1959) el febrer de 2023. Aquest organisme va néixer com una unitat de gestió de caràcter operatiu per coordinar els recursos per donar resposta a qualsevol mena d'emergència.

 La reinstauració del virregnat  no és una bona noticia per a Catalunya

Senyor, teva és la venjança.

 

IN MEMORIAM. MAS DE TORREDÀ. CASTELLÓ DE FARFANYA. LA NOGUERA.

 

La Maria Carme Vidal i Torruella – de la que ens agradarà rebre dades biogràfiques a l’email castellardiari@gmail.com -  retratava l’any 1982, el  Mas de Torredà,  que aleshores era una important Masia al terme de Castelló de Farfanya  , amb diverses dependències, feta de pedra i tapial.

Fou una antiga granja del Monestir de Poblet.

 Fins a finals dels anys vuitanta del segle  XX,  es va fer servir com a magatzem per les eines del camp.

 A la casa principal hi destacava una tribuna amb tres arcs de mig punt.



https://calaix.gencat.cat/handle/10687/81382

La casa va ser  derruïda, restant-ne només l'antic celler excavat a la roca viva, reforçat amb columnes i parets de maons.

En aquest dissortat reialme tenir vincles amb el narcotràfic,  defraudar a la hisenda pública,  ser el destinatari de sobres amb diner negre, gastar-se els diners de l'educació, de la sanitat, dels que necessiten per viure els més febles en orgies bàrbares,  ..,  malgrat son pecats molts  greus – tot i la consideració benèvola   dels “ caïnites “,  és repugnant  ; no conèixer però, la comarca de la Noguera  ,  és  alhora que un gravíssim pecat, un deshonor per a les persones nascudes a Catalunya

 La Noguera  ,  Catalunya,  disposen – encara – d’un interessant Patrimoni Històric, que cal documentar amb rigor, i que és sens dubte el  nostre MILLOR  actiu .

https://www.preixens.cat/descobreix/bens-culturals-dinteres-local

Hi ha un públic per aquest turisme de “ cultura”  que espera amb ànsia poder gaudir de les “ ciutats humanes “ de Catalunya.

El turisme de sol, alcohol – i altres excessos – està bé, i molt bé a Barcelona i al litoral.

El món viu un moment especialment complicat, per aquesta raó,  aprofitem per deixar constància de les víctimes  del  genocidi jueu,  del tràfic de persones , del narcotràfic, de la corrupció endèmica i sistèmica, de la desatenció sanitària  i social que per manca de recursos econòmics - regalats pels " caïnites "  a les classes " altes" del REINO - ha fet augmentar a Catalunya la mortaldat i la morbiditat,  de la DANA al País València ,   .... ,

El nostre condol als que perdien essers estimats i/o bens diversos en els terribles aiguats d’aquests darrers dies.

El nostre infinit rebuig als polítics que esmerçàvem  i esmercen,  MOLTS , MOLTS,MOLTS ,  diners públics contra la llengua i la cultura, enlloc d’ampliar,   netejar ,  canalitzar  ,...,   les rieres i rambles.

Carlos Arturo Mazón Guixot (Alicante, 8 de abril de 1974) fa just un any va decidir suprimir la Unitat Valenciana d'Emergències (UVE) que va crear l'executiu anterior, format per PSPV, Compromís i Podemos, i liderat per Ximo Puig, Joaquín Francisco Puig Ferrer (Morella, Castellón, 4 de enero de 1959) el febrer de 2023. Aquest organisme va néixer com una unitat de gestió de caràcter operatiu per coordinar els recursos per donar resposta a qualsevol mena d'emergència.

 La reinstauració del virregnat  no és una bona noticia per a Catalunya

Senyor, teva és la venjança.