sábado, 8 de junio de 2013

CAPELLA DE LA IMMACULADA CONCEPCIÓ DE MARIA DE LA SERRA DE CAP DE COSTA A PUIG-REIG

El Josep Olivé Escarré, acceptava acompanyar-me en una sortida de ‘colònies’ en la que pensava fer – si el temps ho permetia- la visita de la Capella de la Immaculada Concepció de Maria, de la masia de la Serra de Cap de Costa, al terme de Puig-reig, a la comarca del Berguedà Jussa.

L’accés es troba a la carretera que mena des de Puig-reig a Casserres.

L’edifici religiós té accés des de l’interior del clos de la casa, i això ens donava ocasió de saludar a tota la família que ens atenia de forma exquisida.

És un edifici d’una sola nau construïda a principis del segle XIX.



La façana principal és orientada a sud-est i està precedida per una escalinata. Presenta una porta resolta amb llinda de pedra flanquejada per dues lesenes o pilars amb arquitrau, on trobem dues Inscripcions; TERRIBILIS EST LOCUS ISTE HIC DOMUS DEI EST ET PORTA CELI VOCATUR AULA DEI, i al damunt la data MDCCCXVI – ens confirmen que l’esglesiola s’aixecava a instancies d’un capellà fill de la casa - , en el timpà arcuat d’estil barroc, hi ha un escut que fa referència a la Mare de Déu, un òcul de doble esqueixada, i a l’esquerra un rellotge de sol, que volen recuperar.



Els murs són de pedres carejades semiarrebossades i, a les cantoneres es veuen carreus de majors dimensions. La coberta, a dues aigües, és de teula àrab.

De l’interior que dona cabuda també a un petit cor, destaca una estructura a manera de retaule, en que llueix al centre la imatge de la Immaculada, i de la que en els dies foscos del genocidi contra Catalunya, desapareixen fins a cinc imatges amb advocacions diverses.



Actualment aixopluga també la imatge que hi havia a la Capella de Sant Marçal, que com la de Sant Joan Degollat formen part del patrimoni d’aquesta casa, que ofereix l’edifici de la masoveria com residencia de turisme rural.

Quan ens acomiadàvem del Joan Maria, de la Maria Dolors i del Joan Ramon - havíem de tornar al Vallès jussà – comentàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, que la ubicació de la Serra de Cap de Costa, és alhora que una magnifica talaia, un indret de pau i tranquil•litat, que justifica sobradament el qualificatiu de ‘porta del cel’ , que s’esmenta en la locució llatina de la llinda de la Capella, de la que ens agradarà rebre les vostres propostes de traducció a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario