El pi de la Montoliva era un pi pinyoner (Pinus pinea) que actualment quasi ha desaparegut.
En el seu millor moment mesurava 20 metres d'alçària i 4,57 metres de circumferència.
Se’l anomenava del Baró per estar situat dins de la propietat coneguda com la baronia de la Montoliva. Títol nobiliari QUE MAI HA EXISTIT.
La Montoliva. En l’actualitat la Montoliva és una masia del municipi de Vilallonga del Camp. Inicialment la Montoliva fou coneguda com la Torre, però als primers anys del segle XV passà a ser anomenada la Montoliva pel fet d’haver esdevingut propietat de Joana de Jorba, vídua de Galceran de Montoliu (Pié 1984, 662s).
Durant el segle XVIII els senyors de la Montoliva foren els Magrinyà i, concretament, Pau Magrinyà i Maimó, del 1700 al 1728, i Josep Magrinyà i Girona que regí la Montoliva durant 73 anys, de 1728 a 1801. Josep Magrinyà, el 1785, aconseguí el privilegi de ciutadà honrat de Barcelona (Rovira 2006, 8-10).
El pi, abandonat a la seva dissort, com bona part del patrimoni natural, monumental i artístic de Catalunya , es va deteriorar progressivament fins que el 2001 li va caure un llamp que el va acabar de rematar.
L’any 2007 va caure a terra bona part del que encara quedava dempeus, i ara només hi ha un tronc sec i nu , que clama al Cel per l’abandó de que ha estat objecte.
El títol de Baró es el privilegi del senyor (propietari) d'un terme jurisdiccional i la Montoliva ho era. I pel que fa al Pi, el deteriorament era causa de l'edat, més de 700 anys acreditats pels tècnics del Departament d'Agricultura fet inèdit els pins pinyoners solen viure uns 400. I si va morir per un llamp. I si vols veure rodantxes de la soca n'hi ha al centre d'interpretació de les muntanyes de Prades i al museu Pere Virgili de Vilallonga del Camp. Una mica més de rigor, si us plau.
ResponderEliminar