domingo, 27 de septiembre de 2020

IN MEMORIAM. CAPELLA DE SANT JAUME DELS MALALTS. VIC . OSONA.

 Llegia que la capella coneguda com de Sant Jaume dels Malats,  ubicada al número 33 del carrer d’aquest sant de Vic, es troba documentada des del 1210. Hi ha una part romànica amb l'absis i alguna finestra d'esqueixada.

 Al segle XV s'hi construí un atri a la part de ponent, del qual encara és visible un arc gòtic, i l'any 1829 fou restaurada.

L'any 1936 fou venuda a un particular i actualment es troba immersa dins d’un altre edifici.

La capella està inclosa al catàleg de patrimoni arquitectònic BCIL del terme municipal de Vic de l'any 1981, i sembla que el seu estat de conservació és molt precari.

La descripció de Patrimonis Gencat ens diu; església d'una sola nau amb absis semicircular i orientada de llevant a ponent.

Està unida per la part de migdia a un magatzem i taller industrial i la part de l'absis es troba dins la serradora.

 L'absis és cobert per lloses de pedra i teula i a la part de baix hi ha una finestra d'esqueixada.

El mur de tramuntana és de paret llisa i visible des d'un pati interior de l'edifici.

A la part de migdia hi havia hagut una hostatgeria.

La nau és coberta amb volta d'ogiva, hi ha restes de paret on hi havia el portal de l'atri.

A ponent i visible des del carrer hi ha un arc d'ogiva de pedra, tapiat amb totxo i arrebossat amb la imatge de Sant Jaume al damunt i dues finestres.

L'estat de conservació és molt dolent.

Les fotografies, sense data de C. Torrents -del que ens agradarà tenir noticia de nom propi, cognom matern i lloc i data de naixement i traspàs, si fos el cas a l’email coneixercatalunya@gmail.com

, que podreu veure en l’enllaç de Patrimoni Gencat, potser no lo son ultimes, ho consultarem amb el Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin )

No hay comentarios:

Publicar un comentario