lunes, 14 de febrero de 2022

CANELLES A VISTA D’OCELL. FIGOLS I ALINYÀ. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA DELS PIRINEUS QUE LA GENERALITAT DE “ BARCELONA” NO ACABA DE POSAR EN MARXA.

 

El Jordi Vila Juncá publica una fotografia a vista d’ocell de Canelles de Segre ,un nucli de població del municipi de Fígols i Alinyà, a l'Urgell sobirà ,  situat gairebé tot a l'esquerra del Segre entre aquest riu, a ponent, i la serra del Port del Comte, sud-est, on confronta amb la comarca del Solsonès.





El terme municipal és drenat pels rius de Perles i de Canelles.


 La majoria de les cases s'ha refet o reconstruït de nou, encara que n'hi ha unes quantes que estan en runes. D'altres estan tancades d’ençà que els habitants autòctons van marxar a viure a Organyà o Oliana, principalment, cap els anys setanta.


S'hi troba l'església de Sant Marc i Santa Eulàlia, actualment sense culte.


Quan al topònim, el diccionari català valència balear ens diu ; deriva etimològicament  del llatí cannĕllas, ‘canyetes’. El topònim ja apareix documentat amb la forma Canellas l'any 878 (Abadal CC, ii, 35, 39).


El diccionari català valència balear, té una extraordinària virtut , desagrada profundament al feixisme més ranci, que viu avui un dia gloriós amb la seva victòria a Castellà i Lleó, on els electors escoltant la veu profètica del “ximplet “  de Palència, escollien el caos.   Malgrat no està comprovat que la Universitat Joan Carles I, li regales un màster d’endeví, sembla però,  que l’inefable  Pablo Casado Blanco (Palència, 1 de febrer de 1981) , té per aquesta tasca “ aptituds naturals”, oi?.


El lloc és citat en l'acta de consagració de la Catedral de la Seu d'Urgell en els anys 819 o 839. Pertangué, fins a la fi de l'antic règim, al capítol de la col·legiata d'Organyà.


Tanmateix però, , els vescomtes de Castellbò hi posseïren alguns drets.

No hay comentarios:

Publicar un comentario