sábado, 5 de febrero de 2022

EL CASAL DE LA BARONIA DE CAPMANY VA SERVIR COM ESCOLA PÚBLICA, ABANS DE LA DICTADURA FRANQUISTA?. L’EMPORDÀ SOBIRÀ.

 


Llegia ; des de mitjans del segle XIX l'Ajuntament comença a preocupar-se per l'edifici escolar. A causa del mal estat de l'edifici usat es traslladen les aules a la Casa de la Vila, concretament en la sala on se celebraven les sessions municipals. L'escola es dividia en dues aules separades, una per a nens i l' altra per a nenes.


Poc temps després els inconvenients de l'emplaçament (s'havien d'aturar les classes quan hi havia sessions municipals) porten a l'Ajuntament a demanar una subvenció al Govern per a la construcció d'un edifici escolar. La subvenció  però – Capmany és Catalunya , no va arribar mai.

 

L'any 1933, el local destinat a escola de nenes es trobava en un estat de degradació extrema. Aleshores es decideix edificar un nou edifici, encarregant-se el projecte a l'arquitecte Antoni Papell, però l'esclat de la Guerra Civil va aturar la construcció. Ens agradarà tenir noticia  a l’email castellardiari@gmail.com del cognom matern de l’Antoni Papell, i del lloc i data de naixement i traspàs, també si era arquitecte, o agrimensor.

 

El mal estat dels edificis fou motiu de diversos informes en els anys següents però, fins l'any 1969 no s' inicià la construcció de les actuals escoles, que varen ser inaugurades el 5 de febrer de 1971. L'edifici havia estat projectat com a Escola i Vivendes per als mestres per l'arquitecte Josep Claret l'any 1964.

 

Hem trobat alguna referència a un projecte signat per José Luis Benlliure i López de Arana (Madrid , 5 de juliol de 1898 - ibid., 26 de novembre de 1981) a Madrid el 14 de maig de 1934, que no hem trobat ressenyat en la bibliografia consultada.


A la primera meitat del segle XVI la baronia de Campmany era de la família Satorra, i el 1548 passà als Vilanova, senyors d’Esparreguera, i als Sabater, senyors de Vergós, a mitjan segle XVIII (l’any 1798 el rei Carles IV va concedir el marquesat de Capmany a Marià Ignasi de Sabater i de Vilanova).

Mariano de Sabater i Vilanova, 1º marquês de Capmany, visconde de Vergos Garrejat

Francesc de Sabater y Camps, 2º marquês de Capmany * 1779

Ramón de Sabater y de Altarriba, 3º marquês de Capmany

Felipe Santiago Narciso Sabater y de Prat, 4º marquês de Capmany * 1844

José Carlos de Sabater y Martínez-Carranza, marquês de Capmany, conde de Camprodon * 1926

Ana María de Sabater y Martínez-Carranza, 6º marquesa de Capmany


Ajudeu-nos en la nostra recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors  a la dictadura franquista, ni aleshores, ni ara, no hi ha des del REINO , cap voluntat de fomentar l’educació, i menys encara la llengua i la cultura catalana.

No hay comentarios:

Publicar un comentario