sábado, 12 de febrero de 2022

IN MEMORIAM. ESCOLA DE JOANET ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. ARBÚCIES. LA SELVA

 

El Jordi Pujadas Ribalta, atenen a la neva petició, en relació a l’escola de  Joanet , poble d’hàbitat dispers del municipi d’Arbúcies , a la comarca de la Selva, a la vall de la riera de Riudecòs.




Joanet  apareix esmentat l’any 866 i el 899, des del 919 consta com a dependent de Sant Hilari Sacalm, i des del 1150 la seva parròquia (Sant Mateu) era filial de la de Sant Hilari.


Des del segle XIII formà part del terme de Montsoriu.


 Formà parròquia independent a la fi del segle XIV


La primera referència d'un mestre a Joanet no capellà  data de 1835. Ocasionalment consta en documentació municipal (1899 i 1904) pagament a mestres. 

 

Durant la II República es va construir un edifici amb espai per una aula i la vivenda que encara s'anomena Ca la mestra, però passada la guerra es va tornar a fer classe a un espai de la rectoria. 

 

L'any 1954, les actes fan referència a que l'escola ocupa un local parroquial i més tard a que l'Ajuntament ha de pagar reformes i unes instal·lacions.


L'any 1961 es constata que un nou local no pot esperar més ja que no es pot utilitzar el que s'ha fet servir fins ara propietat del bisbat de Vic. Finalment, l'any 1962 es traslladen a un nou edifici però no és fins l'any 1966 que s'aprova un pressupost extraordinari per a l'adquisició definitiva del local.

 

L'escola es va tancar el 1974 i actualment és local social municipal.

 

(aquestes dades actualitzen les que constaven en el llibre publicat el 1997)


Ens cal la vostra ajuda, o almenys la vostra complicitat compartiu aquestes publicacions ,i el nostre prec perquè ens facin arribar imatges i dades d’edificis escolars anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista a l’email castellardiari@gmail.com


Catalunya us ho agrairà.


Ah!,  convoquem “ urbi et orbe” a la ciutadania de Catalunya,  a les seves entitats, a les administracions , a,.., per organitzar un reconeixement nacional  l’any  2023 , en el primer centenari de la mort del Dr. Valentí Carulla i Margenat (Sarrià, 5 d'agost de 1864 - Barcelona, 22 d'octubre de 1923)    que  al servei de la Mancomunitat de Catalunya ,  va obrir entre 1913 i 1923 fins a 120 col·legis en municipis de Catalunya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario