martes, 30 de abril de 2013

L’ HOSTAL PICALQUERS D’ESPLUGUES. LA CASA DE LA VILA


Havíem començat amb l’Antoni Calvo Uribe el que havia de ser una petita ‘sèrie’ sobre el Patrimoni històric d’Esplugues, començàvem – com no podia ser d’altra manera – fent referència a la família Picalquers , topònim de PODIUM ( Puig), CALCARIUM ( calç ), ‘Puig de calç’.  Per qüestions de salut que esperem es resolguin positivament, s’ajorna de moment.  




Aquesta nissaga tingué el privilegi, entre 1387 i 1799, de carnisseria i més tard d'hostal, a Esplugues. El primer hostal s'aixecà l'any 1510 a la carretera reial.

L’any 1765, Carles III feu construir la carretera de Madrid-França, i allà fou erigit de nou l'hostal Picalquers, amb la carnisseria i l'estable al costat, al seu entorn es formava un petit raval  que es coneixeria amb el nom de  carrer de l'Hostal de la Carretera.

L'edifici es va aixecar  amb la clàssica forma basilical de les grans masies , mai però , es va dedicar a l'explotació agrícola i/o ramadera.

Al començament del segle  de XX, l'edifici va ser comprat per Antoni Giralt Rovira, que el va  destinar a servir  de magatzem.

L’any 1940 – per tant desprès de genocidi contra Catalunya 1936-39 )  l'Ajuntament comprava l'edifici per aixoplugar  la Casa de la Vila.  Aleshores constaven al cens 3548 veïns.

La reconstrucció i transformació de l'interior fou feta per l'arquitecte municipal Climent Mainés i Gaspar a l'any 1944.

Es tancava l’any 2012 amb un total de 46.726 habitants, això ens fa pensar que l’edifici continua com Ajuntament, únicament ‘Ad pompam vel ostentationem’.

Sou pregats d’afegir-vos a la nostra tasca de recuperar la memòria històrica – fins on sigui possible – a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario