martes, 16 de abril de 2013

MAS XEC, ABANS MAS BOFILL. PALAMÓS. L’EMPORDÀ JUSSÀ

Rebia de la Maria de Sant Joan de Palamós, una bellíssima imatge d’aquesta casa, de la que el Pere Trijueque i Fonalleras en el seu excel•lent treball :

https://docs.google.com/file/d/0B5p3xx8ZytjiZmRiMmUxM2QtMTE4ZC00MDJmLWIxZmItNDJjNzI4OWIyMjY1/edit?hl=ca

Ens explica que s’anomenava Es Cortal a començament del segle XIV; el trobem com Mas Bofill a les primeres dècades del segle XV, nom que mantindrà fins l’any 1806 en que apareix ja l’alies ‘Xec’ (beneitó, curt d'enteniment ), que esdevindrà la denominació de la casa a partir de l’any 1814, i fins generarà la dita del ‘burro d’en Xec’ que donant voltes a una sínia ajudava a portar l’aigua de la mina vella a Palamós.

La descripció tècnica ens diu : La façana principal està encarada a ponent i a l'esquerra té adossada una torre de defensa. Al costat de migdia el mur està consolidat amb uns poderosos contraforts. S'han afegit diversos cossos destinats a guardar el bestiar. La part més antiga consta de dos pisos i té una teulada a dues vessants amb teula àrab. A l'interior està dividida en tres crugies cobertes amb volta. Les finestres estan emmarcades amb pedra ben escairada o bé, les més recents, amb maó. Les parts més noves són arrebossades i cobertes amb uralita.



El mas presenta elements típics del segle XVI, malgrat que no fa gaires anys va caure un llamp que deixa l'edifici molt malmès, actualment la casa presenta un bon estat de conservació, com es pot veure quan s’enfila la recta del Pla de la Vall-llobrega, sortint de Palamós.

No hay comentarios:

Publicar un comentario