domingo, 22 de septiembre de 2013

TORRE VALENTINA. SANT ANTONI DE CALONGE.

Pere Caner i Estrany (Calonge, 23 de juliol de 1922- Calonge, 18 de juny de 1982), fa una descripció molt acurada i rigorosa de la dita Torre Valentina, de Sant Antoni de Calonge, en el seu excel•lent treball ‘ Torres de Vigilància a Calonge’.

És sota mateix del Puig d'en Cama, en la part planera i llinda amb la platja; les ones rompen a uns vint-i-cinc metres en l'actualitat, degut a l'avançada del mar. A darrera hi ha el penyal de la muntanya quasi tocant-la. Està assentada sobre la roca, una part de la qual li serveix de contrafort. És de planta cilíndrica i està construïda amb pedra trencada del país, algun tros de rajol i bocins de teules, principalment en les juntures de les pedres.

Està composta de tres pisos, separats per voltes de pedra, i terrat. La corsera és desfeta i sols es conserven les carteles de pedra de granet de la contrada. No té merlets. La part de tramuntana és orfe de finestres i espitlleres. A llevant s'hi nota una finestra rectangular emmarcada amb pedra de granet, a sota de la qual hi ha una espitllera d'arma de foc i al cim una altra; ací estava enganxada amb la casa de pagès setcentista, però sense comunicació interior. A migdia hi té una finestra moderna, a sobre de la qual també hi ha una espitllera d'arma de foc i dues altres finestres petites emmarcades igualment amb pedra del país.

Finalment a ponent, de cara a la muntanya, es troba la finestra més gran, a tres metres del sòl, que devia ésser la d'entrada i que es comunicava amb una escala de fusta fàcil de posar i de treure, també amb espitllera al cim, i ja al nivell de la corsera, una altra.

L'última és dalt del terrat, de cara al sud. Totes les espitlleres són adaptades a les armes de foc, detall que la cataloga com a torre de les acaballes del segle XV o a principis del XVI.

Els diferents pisos i terrat es comuniquen mitjançant trapes i aquestes amb escales de fusta, que es podien treure ràpidament segons les necessitats dels defensors.


Algú ens podria explicar el perquè d’aquesta denominació ?.


Abans les coses es feien de forma raonada – i raonable -.

Les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario