Al cens de l’any 1930, el darrer abans de la dictadura franquista, constaven censades as Vilafranca del Penedès, 9.822 persones, considerant que en aquella època l’esperança de vida estava per sota dels 60 anys, podem suposar que almenys 3274 veïns estaven en edat escolar.
Costa d’empassar que únicament hi haguessin les escoles que s’esmenten a continuació :
http://stjosep.com/escola2/
Vedruna – El Carme
C. Santa Joaquima, 1
08770 Sant Sadurní d’Anoia
Telèfon: 93 891 04 18
Correu electrònic: a8027353@xtec.cat | escola@elcarme.cat
www.vilafranca.manyanet.org
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2013/08/la-capella-de-la-marededeu-del-carme.html
Necessitem imatges i dades de les escoles publiques de l’època, sou pregats de fer-nos-les arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Trobava al Mapa de Patrimoni de Vilafranca del Penedès :
Antic Hospital Comarcal i Claustre / Residència del Convent de Sant Francesc
L'any 1789 es fan reformes per adaptar-ho a escola per a nens pobres. L'any 1839, passa a ser propietat municipal. Es fan un seguit de reformes i ampliacions en pocs anys: les més destacades són la de l'any 1866 segons projecte de l'arquitecte Modest Fossas i Pi, la de l'any 1892, segons projecte d'August Font i Carreras, la de l'any 1900 segons directrius de Santiago Güell i Grau. L'any 1929, l'Ajuntament cedeix l'usdefruit a la Junta de l'Hospital.
Casa Torrents i Miret
Aquest edifici està ubicat en el recinte que ocupava el castell de Vilafranca. Era l'antiga residència dels Barons de Rocafort.
L'any 1870 es fan importants obres de reforma que dividiren l'edifici en diversos habitatges. L'any 1899 es presenta una sol·licitud d'obres i reforma del cos de planta baixa i terrat que fan cantonada, propietat d'en Pere Torrents i Miret, segons projecte de l'arquitecte Santiago Güell i Grau. A principis de segle XX, s'hi instal·la una escola.
No trobava a la Xarxa cap treball sobre les escoles, públiques, privades i confessionals a Vilafranca del Penedès, abans de la dictadura franquista, està però, fora de tot dubte que els vilafranquins sabien llegir i escriure, molt abans d’aquella infausta època.
Sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca, pensem que amb les publicades a https://issuu.com/1coneixercatalunya
Tot just en tenim un terç, ens cal la col·laboració de TOTS ELS CATALANS.
No hay comentarios:
Publicar un comentario