jueves, 7 de marzo de 2019

IN MEMORIAM DE CAN VIVER DE LA TORRE BONICA. TERRASSA. VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

L'Estudi de la Masia Catalana va ser un projecte ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955). El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social. Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili. El fons fotogràfic consta de 7.705 imatges d'unes 1.500 masies de Catalunya i les Illes Balears, realitzades per fotògrafs de renom com
Adolf Zerkowitz, Antoni Gallardo, Baltasar Samper, Cèsar August Torras, J. Dolcet, Josep Mª Armengol i Bas, Joan Estorch, Jordi Audet, Josep de Cabanyes, Lluís Bonet i Garí o Valentí Fargnoli entre altres, de gran valor arquitectònic i etnogràfic.

Aquest fons fou cedit l'any 1975 al CEC per la senyora Núria Delétra-Carreras Patxot

Sabadell generava únicament 6 imatges, i una d’elles fa referencia al nom ‘ can Sabadell’, i no a la població.
http://mdc.csuc.cat/cdm/search/collection/afcecemc/searchterm/SABADELL/order/title

A l’entrada Terrassa n’hi ha 32, alguna també però, no fa referencia a la població.

Era i façana de (Can Viver de la) Torre Bonica amb homes i carros

Autor de la fotografia, Josep Maria Armengol i Bas va néixer el 1865 a Barcelona i al llarg de la seva vida va destacar per ser un fotògraf aficionat, així com també un actiu aquarel·lista i pintor. D’ofici advocat, va freqüentar el Centre Excursionista de Catalunya i el Cercle Artístic i va participar en diferents exposicions barcelonines del període. Aquest amateur responia a l’arquetipus de ciutadà benestant amb un perfil laboral que li permetia dedicar-se de manera extensa a la seva afició: la fotografia i la pintura.

Patrimoni Gencat ens diu; Antiga masia convertida per l’arquitecte Josep Domènech i Mansana (Barcelona, 1885-1973) a l’any 1911 en sanatori i granja agrícola. Es tracta d'un edifici de grans proporcions, de planta rectangular format per planta baixa i tres pisos. És de composició clàssica i simètrica.

https://sites.google.com/site/barcelonamodernista/josep-domnech-i-mansana

El cos central presenta una part que sobresurt de la línia de la façana i està flanquejat per dues grans torres de coberta piramidal. Al cim sobresurt la coberta d'una lluerna amb cúpula que remata aquest cos central.

La planta baixa presenta una galeria d'arcs de mig punt, on es troba l'accés principal. Les plantes superiors presenten obertures rectangulars de confecció contemporània.

L'edifici s'estén en ambdós costats amb altres cossos adjacents i de la mateixa factura, trobant-se a la part dreta una capella adocada a la Mare de Déu de Montserrat, obra de l’arquitecte - Bernardí Martorell i Puig, Barcelona 1877 – 1937), de regust barroc. El tractament de les façanes és amb estuc de color cremat i esgrafiats (sobretot a la capella) de factura contemporània.

https://recordsdeterrassa.wordpress.com/2009/10/28/can-viver-de-torrebonica-masia-i-sanatori/

http://joaquimverdaguer.blogspot.com/2014/05/masia-de-can-viver-de-torrebonica-la.html

https://sites.google.com/site/barcelonamodernistaisingular/valls-occidental/terrassa/esglsia-del-sanatori-de-la-verge-de-montserrat?tmpl=%2Fsystem%2Fapp%2Ftemplates%2Fprint%2F&showPrintDialog=1

http://www.gaudiallgaudi.com/CA529%20Bernardi%20Martorell.htm

No hay comentarios:

Publicar un comentario