jueves, 8 de octubre de 2020

IN MEMORIAN. DE LA INACABADA ESGLÉSIA ADVOCADA A SANT ISIDRE LLAURADOR. BARRI DEL MAS D’EN GALL. ESPARREGUERA. EL LLOBREGAT JUSSÀ. LA CATALUNYA ESPERPÈNTICA

 El Pere Julià Subirana pública fotografies de l’edifici que havia d’acollir l’església del Barri del Mas d’en Gall, al terme d’Esparreguera a la comarca del Llobregat jussà.





S’explica que  es va començar la seva construcció als anys trenta amb alguna ajuda popular però no es va acabar . Durant  molts anys , l’esquelet de l’estructura  s’aixecava com un testimoni punyent   de l’abandó i la incúria en que  la dictadura deixava  als barris marginals, quan el  barri és va potenciar com a urbanització , la varen cobrir per fer-ne un local social i d'esbarjo

https://territori.gencat.cat/ca/detalls/Article/12-Esparreguera.-Barri-el-Mas-den-Gall

El Mas d’en Gall - separat uns 3 km del centre d’Esparreguera-   va néixer fa 30 anys sense tenir en compte les exigències d’infraestructures, equipaments i zones verdes que exigeix un barri. Presenta un dèficit important d’espai públic i una precària relació entre població i serveis, amb greus problemes d’infraestructura, infrahabitatge i risc d’exclusió social.

https://agendaespavila.cat/esparreguera-barri-a-barri/

Situat a l’oest i separat uns 3 quilòmetres de nucli central d’Esparreguera, el barri va créixer entorn d’un petit nucli antic de quatre masies, ja deu fer uns 40 anys. En aquell moment es va construir sense tenir en compte cap mena de pla urbanístic i sense disposar d’infraestructures com el clavegueram, que encara és un problema, equipaments i zones verdes. Molts dels habitatges es van realitzar amb recursos molt precaris i es fa necessari la millora de l’accessibilitat i facilitar la cohesió social. Compta amb una desena de comerços entre súpers, petites botigues de queviures, bars, perruqueria, llibreria… Més de 1.800 habitants ocupen l’entramat de carrers i cases que el configuren com una teranyina de cables i postes. També tenen un espai polivalent per a reunions de l’associació de veïns, El Brullot, unes pistes d’esport força descuidades i un recorregut del bus urbà, a més del bus escolar que du la canalla a Esparreguera.



Si teniu alguna dada de l’advocació que havia de tenir, o de qualsevol tret històric, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email castellardiari@gmail.com ; en demanaré informació al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) 

La resposta m’arribava  quasi a la velocitat de llum “Església Parroquial de Sant Isidre. No va arribar a tindre culte ni a acabar-se. 

 Rebia un email de la Isabel Rodriguez en el que diu; para  aportar un poco de luz  a la historia del edificio al que se refiere el artículo , te diría que si se ha llegado a realizar culto en la iglesia, no sé si con cura oficial o no;  existía una imagen que se utilizaba hasta hace unos años  y  que presidia la misa  que  se realizaba los domingos ,  creo que aún esta guardada. En esa época, era como un local social para el barrio, hoy día es un bar.

Atentamente.

Ens agradaria MOLT rebre una imatge d’aquella imatge a l’email castellardiari@gmail.com


No hay comentarios:

Publicar un comentario