miércoles, 23 de agosto de 2023

ESGLÉSIA DE LLADRÓS, ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT PERE. VALL DE CARDÓS. PALLARS SOBIRÀ.

 

Llegia que l’església parroquial de Lladrós, advocada a l’apòstol  Sant Pere , és una edifici d'una sola nau, dividida en quatre trams i capelles laterals, amb capçalera rectangular a l'est i porta que s'obre a la façana oest, sota el pinyó de la coberta de llicorella a dues vessants. Per damunt la porta hi ha un òcul. Al costat de migdia de la façana s'hi aixeca el campanar, de forma octogonal per sobre de l'alçada de la nau, rematat per un capitell de llicorella.


Les façanes de l'església estan arrebossades, excepte els contorns de la porta principal i l'òcul que són de pedra. En el treball de camp de l'any 2020 s'hi constata que el revestiment s'ha desprès en alguns punts, però se'n conserva la majoria.


 L'interior està enguixat i pintat; s'hi observen taques d'humitat i algunes fissures al sostre, de manera més notable hi ha humitats per capil·laritat a les parts baixes dels murs.

Fotografies. Jordi Contijoch Boada

Ens agradarà tenir noticia de l’autor de les pintures a l’email castellardiari@gmail.com 

Quan al topònim Lladrós, El nom li deu venir del gran Bosc de Lladrós en el qual abunda la fusta d'arbre: d'una variant lladre del nom de l'albeca, pali, llaire, aran. ladre, provinent del cèltic LATRO- 'revestiment', aquità Ambi-latri, cèlt. comu latro- (=bracae), alt arag. -Latre, com hem demostrat en DECat. v, 23- 24, i notes 4-9; i PVArGc. s. v. Ladre

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=23314


Aprofitava aquest estiu convalescent, per documentar els aplecs que encara es duen a terme en aquestes contrades:

https://parcsnaturals.gencat.cat/web/.content/Xarxa-de-parcs/alt_pirineu/coneix-nostra-feina/centre-de-documentacio/biblioteca_digital/patrimoni_cultural_i_immaterial/memoria-aplecs.pdf

I continuava demanant la col·laboració de tothom per documentar els edificis escolars anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista:

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/08/in-memoriam-escola-de-cerbi-la.html


Que l'apòstol  Sant Pere  , i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,   ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

No hay comentarios:

Publicar un comentario