sábado, 21 de abril de 2012

LA COVA DE WALT DISNEY DE L’ESPLUGA DE FRANCOLI

Visitàvem un grup de jubilats que fèiem estada al Balneari de Rocallaura , aquesta cova, que juntament amb altres que el subsòl amaga donaren nom al poble de l’Espluga (del mot llatí spelunca), cova, caverna. ; s’esmenta com a ‘descoberta accidentalment’ l'any 1853 – en puritat cal parlar de ‘troballa’, mes que de ‘descobriment’-. S’explica que un veí del Carrer de Sant Antoni, al centre de municipi, va obrir un pou a casa seva, i es va trobar amb la gran galeria. Llavors, una improvisada expedició remuntà el riu fins on els precaris mitjans i la gosadia els hi permeté.


Haurien de passar més de 100 anys, fins que el 28 d'agost de 1956 membres del Club Excursionista Pirenaic, baixaren altre cop pel mateix pou de la Biela, i recorregueren bona part de les galeries fins un primer sifó que no pogueren flanquejar.


S'obria l'entrada actual, somniada des dels anys 50, entre d’altres pel mecenes espluguí Lluís Carulla i Canals (l'Espluga de Francolí, 21 de febrer de 1904 - Barcelona, 3 de novembre de 1990), un any desprès.


L'any 1992 s'inicien les reformes per convertir-la en l'actual Cova-Museu, inaugurada el 1994.


La primera sorpresa venia en conèixer que no està permès fer fotografies a l’interior de la Cova; ho trobava del tot injustificat tota vegada que no hi ha cap pintura i/o manifestació cultural que se’n pugui veure perjudicada. La segona venia pel fet d’haver de moure’ns amb tota mena de limitacions, sota una foscor quasi general; això permet veure unes projeccions en determinats llocs clarament inspirades en els treballs de Walt Disney ( Chicago, 5 de desembre de 1901 — Hollywood, 15 de desembre de 1966 ).


Honestament penso que la cova és el millor atractiu, i que justament caldria il•luminar-la per a realçar-la.


L’últim audiovisual se’ns oferia dins d’una cabana que suposadament evoca les que aixecaven els nostres antecessors.


La darrera sorpresa venia en assabentar-me que la visita a la Font Major – d’accés lliure - ,i situada escassament a uns cinquanta metres, no forma part de la visita.


El nostre grup s’atansava fins a la font.

No hay comentarios:

Publicar un comentario