lunes, 30 de abril de 2012

MARE DE DÉU DELS TORRENTS DE VIMBODI. LA CONCA DE BARBERÀ

Havíem superat el Monestir de Poblet, i abans d’arribar a Vimbodí, veia l'ermita de la Mare de Déu dels Torrents, en aquella ocasió, el temps ens apressava, i no em vaig aturar.

Ho feia un dies més tard, sota un cel fosc que finalment deixaria caure una gran tempesta sobre la Conca de Barberà.

Rosa M. Canela Balsebre , en el seu llibre ‘Llegendes de la Conca de Barberà’ , recull :

La imatge que s'hi venera va aparèixer en un canyar a la vora del torrent d'en Guiot (desprès s'anomenaria torrent de Santa Maria), dins els dominis del monestir de Poblet, al mateix lloc on avui hi ha l'ermita, i per això diuen que se la coneix com Mare de Déu dels Torrents. Algunes fonts parlen d’un pastor de Vimbodí com la persona que la va trobar ; altres però li atribueixen al mateix abat de Poblet, i encara alguna sosté que la va trobar l'almoiner del rei Ferran d'Antequera. Ambdós darreres opcions, la tradició les desmenteix, ja que quan la van voler dur a Poblet amb gran solemnitat, la imatge va tornar al lloc de la seva aparició, on finalment a instàncies de l'abat Juan Payo Coello l’hi van aixecar una ermita gòtica.

Fotografía de Joaquim Parés Pubill

Una inscripció llatina, en una llosa a a tocar de la porta d'entrada, recorda així la seva aparició: "En aquesta Santa Casa es venera la imatge de la marededéu, el nom de la qual és del tocant lloc dels Torrents. Aquí en aquest mateix lloc fou trobada dintre d'un canyar l'any 1484".

La tradició atribueix a aquesta verge el do de concedir fills a les dones estèrils. Havia estat molt visitada en processó per diversos pobles de la comarca, en anys de sequera, epidèmies i en acció de gràcies. Al santuari hi havia nombrosos exvots, que foren destruïts durant la revolta de l'any 1936. El més antic era del 1600, i feia referència a un carro que havia bolcat del qual, gràcies a la protecció de la Mare de Déu, tots els ocupants van sortir il•lesos.

L’actual església d'estructura molt senzilla es va erigir l’any 1714 pel farmacèutic del cenobi de Poblet, Reverend Magí Alandó, amb el permís de l'abat Josep Escude.


A la façana principal s'obre una porta allindada per sobre una fornícula amb una imatge, a continuació una petita rosassa i està rematada per un petit campanar d'espadanya. La imatge que hi ha dins de la fornícula és de pedra policromada, de 86 centímetres d'alçada, i representa a la Mare de Déu amb el nen al braç dret i un colom al braç esquerre.


La fornícula està decorada amb un arc conopial rematat amb una bola i, a la part inferior, hi ha una inscripció que explica la construcció del temple.

Reiterava per intercessió de la Mare de Déu dels Torrents, la meva pregaria a l’Altíssim; Senyor, allibera el teu poble !!!!!!

Començava a ploure quan pujava al cotxe, i la tempesta va descarregar amb una força extraordinària, en el camí fins al Balneari de Rocallaura.

A ulls clucs crec que Déu que va fer els pobles, està del nostre costat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario